Правителството отпуска близо половин милион лева за ремонт на кораба “Радецки”.

“Всички се прекланяме пред подвига на Ботев, всички свързваме името му и с кораба “Радецки”. Не случайно в най-хубавите, патриотични песни, те са като химн, е споменаван и той”, каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

“Тъй като навремето така са приватизирали корабостроителницата в Русе, ремонтът не може да бъде проведен в България, трябва да отиде в Румъния. За целта близо половин милион с днешната точка, като я подкрепите, даваме незабавно да отидат корабът да се от ремонтира, така че да могат учениците, децата, пък и всеки турист, който иска да се вози на него и да може да пресъздаде усещането за подвига и героизма на Ботев”, каза още премиерът.

Корабът “Радецки” се посещава от над 10 хиляди души годишно. 

Австрийският параход е построен през 1851 г. във корабостроителница “Обуда” – Будапеща (тогава Австроунгария). Бил е собственост на първо привелигировано имперско и кралско дунавско дружество (наименование до 1918 г. ). Носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки, славянин, словак по произход. В центъра на Виена има негов паметник.

В чест на 90-годишнината от героичната гибел на Христо Ботев 1 200 000 български деца събират средства за построяването на точно копие на легендарния за нашата история параход. Така възстановеният параход “Радецки” е пуснат на вода на 28 май 1966 г. и на 30 май акустира на Козлодуйския бряг.