Нерегламентирано проветряване на хале 3 на "Монтюпе" правилно е наказано с 3000 лева глоба, реши Русенският районен съд. В същото време друг съдийски състав отмени санкция от 2000 лева, с което дружеството бе глобено заради това, че не е ремонтирало аспирацията си в срок.
Поредното засечено нарушение на завода станало на 3 септември 2018 година, когато екоинспектори обходили района около производствените помещения и видели вратите на трите халета широко отворени. Така нефилтрираните миризми директно излизали навън. Контрольорите от РИОСВ са наблюдавали незаконното проветряване вечерта между 21.40 и 22.20 часа.
Според предписание на екоинспекцията фирмата има право да отваря вратите на хале 3 само при извършване на товаро-разтоварни дейности, а такива не са били засечени във въпросната вечер, мотивира се съдът и потвърди глобата. Решението може да се обжалва пред още една инстанция.
В същото време "Монтюпе" се отърва от 2000 лева глоба за неспазване на изискването да се увеличи дебитът на засмукваните газове, които се отделят от една от машините в хале 1. От компанията обещали да извършат ремонта до края на юли 2018 година, но проверка на РИОСВ на 2 август показала, че реконструкцията не е направена. Оказало се обаче, че материалите за монтиране на допълнителните засмукващи колектори вече били купени и доставени и се работело по цялостния инженерен дизайн.
Съдът изтъкна, че по време на внезапната проверка на екоинспекторите машината в халето е била спряна и така или иначе не е замърсявала въздуха. Освен това реконструкцията била доказано скъпа и сложна, заради което дружеството искало и преди удължаване на срока за изпълнението й. Освен това ремонтът е бил приключил още преди актът на "Монтюпе", затова съдът прецени, че случаят е маловажен и отмени глобата. Това решение също може да се оспори.