Ученици, учители и родители от русенското средно училище „Йордан Йовков“ се поклониха пред подвига на Христо Ботев и положиха венец и цветя пред паметника на поета-революционер в румънската столица. Децата рецитираха стихове и пяха патриотични песни в парка „Карол I“ в  Букурещ, където участваха в честванията с група от читалище „Христо Ботев“. Специални поздравления русенчета получиха от българския посланик в Румъния Тодор Чуров, разказа преподавателката Вергилия Грънчарова. 
Децата поднесоха цветя и пред паметника на Васил Левски в букурещкия парк, а след това посетиха места в румънската столица, които са свързани с българската история и с национално-освободителните борби. Те разгледаха и гробницата на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробището „Белу“, като се възхитиха от архитектурния шедьовър, приютил тленните останки на щедрите дарители на България. 
В следобедните часове децата направиха туристическа обиколка из Букурещ и след това отидоха в зоологическата градина, където истински се забавляваха, преди да отпътуват към родния Русе.