Три отбора с по 6 деца от Европейското училище и училищата „Йордан Йовков“ и „Иван Вазов“ ще участват в първата по рода си ученическа кулинарна олимпиада в сряда. Идеята за събитието, което започва в 14 ч в Мол Русе, е на регистрираната неотдавна Задруга за чиста храна, а реализацията е съвместна с общината и с Регионалното управление на образованието. 
И в трите училища от Задругата за чиста храна са изнасяли лекции за храните, които са полезни и здравословни, правили са майсторски класове с децата. Затова са убедени, че емоцията по време на олимпиадата в сряда ще бъде голяма, а ползата - за години напред. 
Всеки от отборите ще трябва да изпълни по две рецепти - на печиво и на десерт, като се започне още от купуването на необходимите продукти. Към 15.30 ч се планира дегустацията на приготвените изделия, а половин час след това ще бъдат обявени и резултатите. Всички деца ще получат купи и пакети с продукти от тези, за които говорим - чисти и полезни, увериха организаторите. Те са на мнение, че именно децата са тези, които могат да убедят и родителите да консумират безглутенови брашна, лимец и други храни, които носят ползи и радост. Те се надяват тази първа градска инициатива да получи добро развитие.