Делата за убийство, нанасяне на тежка телесна повреда и изнасилване да се гледат по съкратен ред, само ако всички страни в процеса са съгласни с това. Така не само престъпниците, но прокурорите и наследниците на убитите или пострадали хора ще имат право на мнение дали убиецът или насилникът на техния близък да получи по-лека присъда, ако се признае за виновен. Това предложение идва след бруталното убийство на журналистката Виктория Маринова, а негови застъпници са нейни близки и колеги от ръководената от нея телевизия ТВН. Идеята бе огласена от адвокат Андрей Желязков и беше дискутирана вчера на среща с народните представители Искрен Веселинов, Пенчо Милков и Андриан Райков, общинския съветник Иво Пазарджиев и председателя на Адвокатската колегия Людмил Павлов.
Съкратената процедура боде очите на обществото най-вече заради това, че след като признаят вината си, престъпниците получават 1/3 намаление от размера на присъдата, с която иначе биха били наказани. На практика с едно формално изказване убиец може да си спести десетки години затвор, като решението е само негово и не зависи от становището нито на прокуратурата, нито на частните обвинители.
Така например двете най-тежки наказания - доживотен затвор без право на замяна и доживотен затвор, остават неизползвани, тъй като редовно се намаляват на 20-30 години, посочи адвокат Желязков. Според него промените са необходими заради чувството сред хората, че няма справедливост от работата на правосъдната система. 
На практика излиза, че един престъпник може да убие, да си излежи присъдата, като се признае за виновен, да излезе на свобода, пак да убие и така може да отнеме 3 човешки живота, благодарение на действащата уредба, коментира Искрен Веселинов. Той обясни, че преди повече от 2 години от ВМРО са излезли с подобни предложения за промени, които не са срещнали подкрепа, но след убийството на Виктория вече 6 месеца водят отново дискусии по темата.
Докато тече едно разследване, прокуратурата събира значителен обем доказателства и така престъпниците имат жокер какво ги чака в съдебна зала и се възползват от облекченията, от които имат право, коментира Иво Пазарджиев.
Около мнението, че обществото се нуждае от бързо правосъдие, което е ключово за обществената превенция, пък се обединиха Пенчо Милков и Людмил Павлов.
Факторът време убива едно дело. От личен опит казвам, че едно дело може да продължи и 12 години. Понякога трябва качествено, бързо правосъдие, без отлагане на заседания, а не влизане в една спирала с неясен край. Аз имах клиент, който след години на съдебни инстанции, месец след като бе окончателно оправдан, почина от рак, мотивира се Павлов.
Северин получи 30 години затвор за убийството на Виктория веднага, а не примерно след 12 години да беше осъден по-тежко, посочи положителната страна от съкратеното дело Милков. 
Предложено бе дори и след самопризнания, присъдите да не се намаляват или да се намаляват с по-малък процент от сега заложения.
В Италия например, ако престъпник се признае за виновен, наказанието му от доживотен затвор се намалява директно на 30 години, а не се избира между 20 и 30 години, цитира опита от Апенините Желязков.
След месец се очаква участниците в срещата да се съберат отново с изчистени предложения и варианти за промени.