Нов рекорд отчитат спестяванията на домакинствата у нас, сочат последните данни на Българска народна банка. В края на април те вече са 54.59 млрд. лв, като нарастват с 309 млн. лв само за последния месец. Ръстът за април, март и февруари е от 1.05 млрд. лв., а от началото на годината се отчита повишение от 1.2 млрд. лв.
Въпреки новия рекорд за парите ни в банките, те не носят високи лихви за притежателите им. През февруари дори станахме свидетели на ново дъно за лихвите по депозитите на домакинствата от 5.838 млн. лв.
Март и април отново не донесоха впечатляваща доходност, като тя се равнява на 6.7 и 6.6 млн. лв., докато през януари населението е получило 7.6 млн. лв. от лихви.
Доходът от лихви за година по-рано (януари - април) беше в размер на 37 млн. лв. спрямо 26.9 млн. лв. за първите четири месеца на 2019 г.
След като през февруари левовите депозити преминаха границата от 60%, повишението продължава, като днес 60.3% от всички влогове са в родната ни валута. Ръстът е за сметка на евровите депозити, които се понижават под 32%, докато тези в други валути остават на ниво от около 7.7 на сто.
Според банкери, повишението по лихвите по кредити и депозити може би ще започне от есента, но това едва ли ще е с особено бърз темп. При настоящите ниски лихви хората използват банките по-скоро като сейф за парите си, отколкото да разчитат на тях за получаването на доходност.