Облак ароматен дим, наситен с мириси на кебапчета, кюфтета и свински рибици и пържолки на скара обвиха церемонията пред Мемориала на загиналите във Войните по повод Деня на Ботев вчера. Това стана точно, когато четиримата свещеници запяха „Надгробное ридание...“. Последвалото „Алилуйя, алилуйя“ също потъна в ароматите на натрапчиво барбекю и това продължи, докато вятърът не духна милостиво в друга посока. 
Оказа се, че докато десетки русенци са се спрели пред мемориала и на пешеходната улица „Александровска“ пред него в почит към героите, на същата улица, също точно срещу паметника, Майстор Ути Бъчваров разгаря своята гигантска скара, от която се разнасяха апетитните миризми на селски сбор. Самият Ути, по шорти и препасан с огромна касапска престилка, се разхождаше покрай скарата и не отказваше на никого снимка за спомен. 
Ути и неговото кулинарно шоу „Бързо, лесно, вкусно“ бяха част от изложение, афиширано като „Популяризиране на биопродукти по Програмата за развитие на земеделските райони“. Бараките на изложението са наредени точно в този участък на „Александровска“, който се намира пред мемориала. Там се месят хлябове от лимец, режат се салати от биодомати, продават се мед и пчелни продукти. А в единия от павилионите приготвяха „биосупа“ с тиквени семки и екзотични подправки и я раздаваха на хората в стиропорени чашки, които си я посръбваха на фона на „Вятър ечи, балкан стене“ в изпълнение на духовия оркестър.
Защо тези хора със салатите, чорбите и скарата не изчакаха малко, за да не смесват кулинарното /макар и био!/ здраве с духовното и душевното - не стана ясно.