Български бойни маршове и възрожденски песни, изпълнени от Духовия оркестър, вчера събраха минувачи по „Александровска“ за отбелязването на Втори юни - деня за почит към Христо Ботев и подвига на героите на България. Пред мемориала на русенски войници и офицери, загинали през войните, застанаха зам.областният управител Валентин Колев, кметът Пламен Стоилов, председателят на Общинския съвет проф.Христо Белоев, депутати. Актьорът от русенския театър Венцислав Петков рецитира стихове, посветени на Ботев и неговите храбри четници, и цитира думи на поета Пейо Яворов за значението на поетичния и патриотичен подвиг на героя от Околчица. 
За нуждата да помним безпримерния героизъм на хората, които са дали и живота си за свободата на родината, призова в словото си Валентин Колев. То бе последвано от празничен каноничен четириглас, с който свещеници от Русенска митрополия отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен. Поднасянето на венци от партии и институции и на цветя от официалните лица и от граждани, които бяха довели и децата си, приключи с воя на сирените, който вече от десетилетия кара българите за застинат в мълчание за минута. Този път всички около мемориала, дори и случайните минувачи, спряха и настана пронизителна тишина, в която не се чуваха дори и птиците.
След като тържеството свърши, почетната военна рота по традиция се качи в паркирания наблизо автобус и потегли към намиращото се през едва няколко преки военно поделение, като със сигурност пътуването и провирането по улиците отнема повече време, отколкото едно преминаване дотам във впечатляващ празничен строй на дузината хора в униформи.