Седем елитни русенски педагози бяха наградени с почетното отличие "Неофит Рилски" на просветното министерство за висок принос в сферата на предучилищното и училищното образование. Носителите на престижните награди получиха официално призовете си от кмета Пламен Стоилов. Грамоти бяха връчени на две директорки - на Английската гимназия Маргарита Янакиева и на ученическата спортна школа Русе Мая Петрова, както и на зам.-директора на детска градина "Слънце" Стоян Стоянов. Останалите четирима отличени педагози са учителката по технологии Милена Тодорова във "Васил Априлов", Валерия Лавчева, която преподава религия в "Йордан Йовков", Таня Нахабедян-Минчева - учител по български език в Гимназията по облекло и Галя Градева, учител в училището по европейски езици. 
Наградата "Неофит Рилски" е едно морално преклонение пред труда на учителите, защото именно те са посланиците на Русе, хората със свободния дух, съвременните апостоли, които пренасят делото на светите братя Кирил и Методий. Гордея се с това, което правите, каза кметът Пламен Стоилов, като подчерта, че общината в тясно сътрудничество с Регионалното управление на образованието ще подкрепя русенските учебни заведения във всички техни начинания.
В церемонията по награждаването участваха шефката на Регионално управление на образованието Росица Георгиева, директорката на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова и началникът на общинския отдел "Образование" Сашо Щерев.