Тялото на Иван Томов е свалено от връх Лхотце и в момента е в университетска болница в непалската столица Катманду, съобщи пред агенция "Монитор" бащата на загиналия алпинист Юрий Томов.
По думите му акцията е била доста трудна. Сега предстои да се направи аутопсия и да се уреди документацията по транспортирането на тленните останки до България. Преди това ще се извърши балсамиранe на тялото.
Майката и бащата на Иван няма да заминат за Катманду, това ще направи приятелката му Янислава, която трябва да пътува днес за непалската столица. Засега няма яснота кога точно тялото ще бъде върнато в България, но родителите се надяват формалностите по документацията да се уредят бързо и това да е по-скоро. Съдействие на близките оказват Министерството на външните работи и консулството на страната ни в Катманду.
Иван Томов ще бъде положен в Русе в гробищния парк "Чародейка" близо до гроба на зверски убитата през октомври миналата година журналистка Виктория Маринова.
35-годишният русенец загина на 17 май, след като покори връх Лхотце в Хималаите. Родителите му започнаха кампания за събиране на средства за сваляне на тялото на сина им, който издъхна близо до лагер 4 на височина 7850 метра. Необходими бяха 70 000 долара. Часове след обявяването на банковата сметка премиерът Бойко Борисов съобщи, че партия ГЕРБ ще осигури цялата сума.