Няма допуснати правописни и граматически грешки на теста от проведения държавен зрелостен изпит по английски език, заявяват от Министерство на образованието и науката.

От там уточняват, че са потърсили независимо мнение от специалисти, неучаствали в изготвянето на изпитния материал. БГНЕС припомня, че абитуриенти започнаха онлайн петиция Срещу матурата по английски език, часове след провеждането ѝ и дори бяха обявили протест. Според зрелостниците, изпитът е съдържал „неточности, двусмислици и граматични грешки”. Веднага от просветното министерство казаха, че ще направят проверка.

Днес от МОН заявяват: „След детайлната проверка на теста беше установено, че няма сгрешени въпроси, а материалът е ориентиран към ниво B2 от Общата европейска езикова рамка и съизмерим с трудността на останалите изпити по чужди езици. Становището на експертите е, че няма допуснати правописни и граматически грешки в изпитния материал.

Всички текстове са оригинални, създадени на книжовен език, засягат широко тиражирани в медиите съвременни или универсални теми и не изискват специализирана подготовка в определена област”.

Прави впечатление, че получените сигнали в МОН засягат различни въпроси и няма такива, които да се повтарят във всички жалби. Ясно става още, че най-трудни за зрелостниците са се оказали текстовете за слушане и за четене с разбиране.

От МОН припомнят, че противно на наложилото се очакване, за да проявят тези умения, от зрелостниците се изисква не просто да открият в текста точно възпроизвеждане на питането, а да докажат разбиране в контекст, познаване на синоними и езикови конструкции. Точно тези компетентности са ключови и необходими и показват езикова грамотност.

БГНЕС припомня още, че на изпита по английски език в четвъртък, който е част от втората задължителна матура по предмет по избор, се явиха над 14 000 абитуриенти. Резултатите от изпита ще станат ясни до 13 юни.