Малко над 3,3 млн. лева са получили земеделците от Русенско в последния работен ден преди 24 май, когато Фонд "Земеделие" преведе близо 76 млн. лв. (75 898 249 лв.) за окончателно по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Субсидии получиха 57 977 земеделски стопани. Над 2100 от тях са от Област Русе.
2122 земеделски стопани от Русенско бяха подали документи за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за 2018 г. Общата заявена за субсидиране площ в областта бе 170 395 хектара.
Основната част от плащанията за единица площ в размер на 634 млн. лв. бе изплатена от фонд "Земеделие" в края на миналата година. Тогава земеделците получиха около 90 на сто от цялата сума. Окончателното плащане е направено след актуализация на данните в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), на база подадени възражения и изясняване принадлежността на констатираните двойно заявени площи за Кампания 2018 г. Преводът е осъществен и след насрещна проверка на данните за заплати и осигуровки, които земеделските стопани са декларирали пред Националната агенция за приходите (НАП).
Окончателна ставка е 195.73 лв./хектар, което е с 0,56% повече от миналата година. Само по тази схема фермерите от Русенско са получили субсидия в размер на 33,35 млн. лева. 
Плащанията на площ си остават най-сериозният източник на субсидии за замеделието, въпреки че в последните години в сила влязоха доста нови мерки, насочени предимно към финансиране на животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци. За миналата година фермерите получиха още през декември по 194,63 лв./хектар.