Абитуриентът от Националното училище по изкуствата Димитър Димитров, който е една от надеждите на българското флейтово изкуство, получи приза "Млад творец". Наградата е учредена от Диана Мусева в памет на нейния покоен съпруг, актьора Георги Стефанов, и дъщеря й Яна Стефанова-Хернани, също актриса в русенския театър.
Димитър Димитров, който тази година завършва училище, е възпитаник на преподавателките Красимира Великова, Петя Стефанова и Надежда Андреева. Само в последните няколко години той печели множество награди като солист и камерен изпълнител, а дни преди 24 май участва и в концерта на млади таланти от НУИ във Варшава. 
По установила се вече традиция по време на церемонията за връчването на наградите "Русе" по повод Деня на българската писменост и славянската култура бяха обявени и новите Студенти на годината. Тази година кметът Пламен Стоилов поздрави с това звание студентите в Русенския университет Борислав Чакъров, специалност "Финансова математика" и Николай Маринов, специалност "Компютърни системи и технологии". Заедно с тях приза получи и русенката Мария-Десислава Атанасова, която е отличничка в Химикотехнологичния и металургичен университет в София.