Дългото замеряне с апартаменти, къщи за гости и взаимни обвинения на принципа всеки срещу всеки, без почти никой да си направи труда да говори за Европейския съюз, бъдещето му и мястото на България в него постигнаха очакван резултат - апатия и изключително ниска избирателна активност в изборния ден в областта. 
До урните към 17:30 часа се разходиха 51 170 души от имащите право на глас 205 025 в областта или 24,93%. Най-ниска бе активността в община Русе - 22,98%. Най-дейни пък бяха избирателите в община Ценово, където са гласували 42%, следвани от Иваново с 34%. В община Борово активността бе 31%, в община Сливо поле - 28%. Толкова бяха и гласувалите в община Бяла, а в Две могили и Ветово отчетоха съответно 27% и 26%.
Въпреки традиционната към евроизборите незаинтересованост обаче интересът към тях в областта е с 4-5% по-висок в сравнение с предишния вот за Европейски парламент през 2014 година. Въпреки всичко активността остава около два пъти по-ниска от тази преди 2 години, когато се избираше действащият състав на Народното събрание.
Изборната неделя протече спокойно и на места особено преди обед наблюдателите и застъпниците бяха повече от желаещите да пуснат бюлетина.
Лично се убедих как минава изборният процес, като посетих пет избирателни секции. С колегите обикаляхме по секциите, за да проверим как протича изборния ден, като не бяха констатирани нарушения или възникнали проблеми при упражняване на правото на вот, каза шефката на Районната избирателна комисия Мирослава Маркова.
Нямаше проблеми и с машинното гласуване, вотът вървеше спокойно. Единствено в някои от секциите се получиха минимални затруднения, като техниците се отзоваваха веднага. 
Винаги гласувам. Но не искам да изпробвам машинното гласуване, а по традиционния начин. Просто така реших, каза Десислава Бонева, която избра ръчно с химикал да си попълни бюлетината.
Част от хората се притесняват, дори и младите, а с машинното гласуване става много по-бързо и лесно, сподели един от членовете на секционна комисия в училище "Тома Кърджиев".
И докато на предходни избори партийните щабове заливаха с жалби и сигнали комисията, то в изборната неделя вчера имаше по-малко оплаквания. Сигнали дойдоха единствено от БСП, откъдето изпратиха 7 жалби. Те бяха основно свързани с предизборна агитация, но бяха оставени без уважение от РИК, която прецени, че по никакъв начин не е било повлияно или попречено на изборния процес, окончателните данни от който ще станат ясни днес.