Със слово на чист български език, при това без да чете от листче, посланикът на Украйна Виталий Москаленко откри в Художествената галерия постерна изложба, която разказва за една именита, макар и не особено широко известна фигура. Роден в Украйна, учил художество във Виена и Париж, работил като дипломат в Латвия и Естония и като представител на Червения кръст и ООН в Швейцария, през 1921 г. скулпторът Михайло Парашчук идва в България. И остава тук до края на живота си, като оставя своето изкуство, вградено във фасади, колонади и фронтони на едни от най-символните сгради. В Русе има два обекта с архитектурни пластики на Михайло Парашчук, каза посланик Москаленко. Това са капителите на колоните на Ректората на Русенския университет и пластичната украса на Дунав мост. Дипломатът благодари на галерията и нейната директорка Елена Великова за гостоприемството, на почетния консул на Украйна Пламен Бобоков за съдействието и на общината за сърдечния прием. Поздравителни адреси му бяха връчени от областния управител Галин Григоров, кмета Пламен Стоилов и ректора на РУ проф.Христо Белоев. 
Вчера посланик Виталий Москаленко се срещна с кмета Пламен Стоилов. Двамата обсъдиха възможностите за разширяване на икономическите и културни контакти. 
Идея за откриване на ново българско училище в Украйна бе една от темите в разговора на украинския дипломат с областния управител Галин Григоров. Развитието на туризма и инвестиционните перспективи бяха други акценти по време на срещата.