12 статуетки, които са символът на наградата "Русе", връчвана за постижения в образованието, изкуството и културата, имат нови притежатели.
На празнична церемония в Голямата зала на Доходното здание кметът Пламен Стоилов поздрави русенци с настъпването на един от най-красивите български празници. След това връчи наградите на отличените с градския приз, който е израз на оценката за труда и таланта на изявени дейци на просветата и културата. Награда "Русе" се връчва от 1985 година, пръв неин носител е големият български диригент маестро Васил Арнаудов, който тогава ръководи прочутия хор "Родина". От 1989 г. наградата не се връчва, традицията е възобновена през 1996 г., когато отличието вече се дава в три раздела: образование, наука, култура и изкуство, а те впоследствие стават и повече в отделните категории на разделите. 
Ето и новите носители на награда "Русе" за 2019 година.
Преподавателката в Ученическата спортна школа и в Спортното училище, чиито възпитаници печелят злато, сребро и бронз на европейски и световни първенства по вдигане на тежести, Кръстина Атанасова получи приза в категорията "Основно и средно образование".
Проф.Красимир Мартев от РУ е носител на наградата за висше образование и наука. За цялостен принос в образователния раздел наградите получиха директорът на училище "Васил Левски" Галин Ганчев /който вече има една награда "Русе" от 1999 г./ и проф.Генчо Попов от РУ.
Носителите на колективните награди в раздел "Образование и наука" са факултет "Природни науки и образование" в РУ, СУПНЕ "Фридрих Шилер" и детска градина "Слънце".
В раздел "Изкуство и култура" кметът Стоилов връчи 4 индивидуални и една колективна награда.
Хачик Лебикян взе приза за литература, Росица Миновска-Деведжиева - в категория "Сценични изкуства", другият награден е художникът Огнян Балканджиев, а за цялостен принос статуетката "Русе" получи смятаният за корифей в преподаването на вокално изкуство и учител на десетки световно известни оперни солисти Георги Делиганев. Колективният приз бе даден на детско-младежкия хор "Св.Георги Победоносец" към Младежкия дом. 
Концертът по време на церемонията тази година бе поверен на оркестъра на операта, който под палката на младия диригент Михаил Кътев изпълни две творби на Панчо Владигеров, вихрената "Ръченица" на Петко Стайнов от сюитата "Тракийски танци" и "Един шоп в Испания" от Красимир Кюркчийски. Детският хор "Дунавски вълни" с диригент Весела Тодорова изпълни "Песен за будителите", "Книжко, моя" и "Слава на Кирил и Методий" по музика и текст на Добри Войников.