Изборите за Европарламент стартират днес и ще продължат до 26 май. Имащи право на глас са 427 милиона души.

Първият ден на изборите ще започне с гласуване във Великобритания и Холандия. Това са девети избори за Европейски парламент в двете държави.

Преди няколко месеца никой не очакваше Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент, тъй като се предполагаше, че страната ще е напуснала ЕС на 29 март.Британският парламент обаче не може да постигне съгласие с условията за излизане на страната от ЕС и така дата на Брекзит бе отложена до края на октомври.

Бъркотията ще има ли, кога и какъв Брекзит се отрази и на евровота. Беше пресметнато, че сега ще бъдат избирани 705 евродепутати, тъй като – заради Брекзит, отпадат 46 от местата за британци, а останалите 27 от британските места се поделят между останалите 27 страни-членки. Но сметката излезе крива и броят на евродепутатите остава 751.

Френският акцент на адвокат Софи Ларок във Великобритания е трудно да не се забележи. Кандидатката за евродепутат е един от няколкото европейски емигранти, които правят скока в политиката във Великобритания, подтикнати от противопоставянето им на Брекзит. Решена да се бори с Брекзит, през април тя основава Британската европейска партия.

Джоан Понс, испанска медицинска сестра, която живее във Великобритания от 19 години е кандидат в Източен Мидландс от Групата за промяна на Великобритания, проевропейска партия, създадена едва тази година от депутати, които се отделиха от двете основни партии.

Ян Ростовски е друг кандидат, който се стреми към привличане на гласовете на чужденци. За разлика от други кандидати той има опит в политиката.

Той е работил като финансов министър в Полша и за кратко време е бил заместник министър-председател и в момента е кандидат на движението „Change UK“ в Лондон, където е роден и израснал.

Новата Брекзит партия на Найджъл Фарадж излезе напред в изборите след официалното стартиране на кампанията.

“Стремим се към мирна политическа революция в тази страна”, каза Фарадж на последния митинг на партията във вторник.

Основните партии имат силни лидери като Даниел Ханан, Андрю Адонис и Сиед Камал, които се надяват да оформят последните етапи на отношенията на Великобритания с ЕС.

Зелените търсят подкрепа из цяла Великобритания, докато регионални и национални партии като SNP, Plaid Cymru и Yorkshire Party ще се надяват да се възползват от местните чувства.

Освен това има много независими, които се надяват да започнат политическа кариера в Европа.

В Холандия, яркият популист Тиери Боде, класически скептик по отношение на климата, е на път да победи либералите на премиера Марк Рюте.

Станал известен с голи Инстаграм селфита и спорни коментари за жени, Боде, 36-годишен, зашемети Европа през март, когато неговият Форум за демокрация стана най-голямата партия в холандския сенат.

16 партии се състезават за 25-те холандски места.

Сред кандидатите за председател на ЕК се откроява фигурата на Франсискус Корнелис Герардус Мария Тимерманс – политик от Партията на труда в Холандия и вече с подкрепата на повечето европейски социалдемократи, сред които и немските, за да бъде следващият “шпиценкандидат” на тази политическа група на изборите за Европейски парламент.

Той е инициатор на прекратителните процедури срещу Унгария и Полша – страни, в които Европейската комисия смята, че е поставено в опасност върховенството на закона и че се нарушават правата на ЕС.

Между доктрините, залегнали в кампанията му са създаване на безопасни, законни имиграционни маршрути за бежанците и предотвратяване на трафика на хора, въвеждане на европейски данък върху печалбата за големите технологични компании, въвеждане на данък върху CO2 за компаниите и такса за полети за насърчаване на пътуванията с влак, изравняване на трудовите права в Европа, за да се спре нелоялната конкуренция.