Заменки нямам, офшорни компании нямам и сметки нямам, заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в ефира на Нова телевизия.

Той опроверга всички обвинения срещу него, свързани с имота му в Банкя, където живее. „Човекът, който спря заменките в София, се казва Бойко Борисов“, заяви лидерът на ГЕРБ и показа в ефир данъчната си декларацията, за да се види, че няма нищо незаконно. „Това е един и същи имот, където съм се родил, където живея, където ще умра“, каза още Борисов и обвини опозицията за това, че вместо да се фокусира върху предстоящите европейски избори се занимава единствено с компромати.

На традиционните блиц въпроси в началото на интервюто премиерът заяви, че най-доброто място за живеене е Европа, а за свой любим политик, извън неговата партия, неочаквано посочи водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки. За свой порок пък Борисов посочи тютюнопушенето, а на въпроса кой е негов най-добър приятел, отговори: „Нямам!”.

„Срамувам се с това, което стана през последните месеци. Тежко ни урониха престижа. Извадили сме си поуките“, заяви Борисов по повод да имотните скандали, разразили се през последните месеци и довели до няколко оставки в редиците на управляващите. „Не съм знаел. Никога не съм ходил на гости на тези хора“, каза още Борисов.

„Парите никога не стигат в цял свят”, каза премиерът, запитан за това колко трябва да е минималната работна заплата. „Давахме за пример Франция, а жълтите жилетки протестират”, добави той.

Във връзка с политическата съдба на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, чието има също се замеси в „Апартаментгейт“, Борисов коментира: „Аз го изтеглих назад, за да може той да усети, че е сгрешил. Фразата, която изтърва, „мен няма кой да ме накаже”, вбеси хората”.

Според Борисов във всяка една сфера държавата е по-добре от времето на управлението на Станишев.

„По време на управлението на БСП Европейската комисия спря „Южен поток“ за съмнения в злоупотреби в обществената поръчка. Ние си говорим за навеса в Банкя“, ядоса се лидерът на ГЕРБ заради медийните публикации от последните дни.

Като постижение в управлението на ГЕРБ Борисов посочи ръстът на средната работна заплата за страната и заяви: „Когато БСП управлява, бюджетите са дефицит. Нашите бюджети са на излишък“. Според него като заслуга на сегашното правителство може да се посочи увеличението на заплатите на военните, учителите и надзирателите в затворите, както и завишените средства в бюджета, предназначени за хората с увреждания, както и за образование.

Борисов посочи още, че за него най-важно за европейските избори е страната ни да изпрати там най-добрите хора, които да могат да защитават нейните интереси.

Според него, ако партията получи слаб резултат на предстоящия евровот, вината ще е предимно негова, защото е неин лидер.

Във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор, чийто мандат вече изтича, лидерът на ГЕРБ коментира: „БСП винаги са избирали главния прокурор. Аз не съм избирал никой. БСП прокурорът ги брани през цялото време“.

Борисов определи още като „исторически ден“ началото на строежа на газовия интерконектор с Гърция, за чиято първа копка вчера у нас дойде и гръцкият премиер Алексис Ципрас, защото с него се дава възможност за истинска диверсификация. На въпроса обаче защо гръцката икономика реализира много по-голям брутен вътрешен продукт от България, въпреки че допреди няколко години страната се намираше в тежка криза, Борисов отговори шеговито: „Гръцката икономика не е имала комунизъм. Гръцката икономика не е правила Кремиковци, Цанков камък“.