2000 зрители застанаха като един зад женския национален отбор по волейбол в първия му мач от турнира Лига на нацииите, но момичетата на селекционера Иван Петков отстъпиха пред Япония с 1:3 /23:25, 25:21, 25:19, 23:25/. Сред зрителите в "Монбат Арена" бе и треньорът в "Дунав" Красимир Миронов.
"Нашите се бориха сериозно и според мене отстъпваха само в един елемент - в играта в защита. Японките извадиха доста топки в задно поле. Ключов се оказа и четвъртият гейм, когато отборът ни поведе с 20:14, а го загуби", коментира Миронов.  
"Нямахме достатъчно време за тренировки. Изпуснахме не само четвъртия, но и първия гейм. След 20-та точка станахме някак нетърпеливи и допуснахме доста грешки", каза топреализаторката Гергана Димитрова.
"Отборът ни е твърде млад. Той ще се изгражда тепърва като опит, самочувствие и манталитет. Знаехме, че няма да е лесно срещу световна волейболна сила като Япония", заяви селекционерът Иван Петков.
"Борихме се, но не бяхме достатъчно категорични в атака срещу тим с толкова добра защита. Тренирахме в този състав едва няколко дни и не сме сработени добре.  Не се оправдаваме, но трябва да признаем, че е доста трудно срещу толкова класни отбори", каза националката Мирослава Паскова.
В първия мач от програмата отборът на САЩ не срещна никаква съпротива от състава на Белгия - 3:0.
Късно снощи българските волейболистки играха срещу белгийките.