Истински фурор предизвикаха млади русенски таланти в столицата на Полша Варшава. Там млади музиканти - ученици от 11 и 12 клас на Националното училище по изкуствата "Проф.Веселин Стоянов", изнесоха концерт, посветен на Деня на Европа. Младите русенски дарования гостуваха там по специалната покана на Българския културен институт във Варшава и на неговата директорка Калина Станчева. Заедно с музикантите за Полша отпътува и изложба на ученици от специалностите "Изящни изкуства" и "Рекламна графика" в НУИ. 
Идеята за представяне на талантливи ученици от различни български училища по изкуствата пред полски ценители е на Българския културен институт във Варшава. Много се радвам, че ние сме едно от поканените училища, каза директорката на НУИ Мария Дуканова. Нещо повече - 
концертът премина блестящо и пожъна буря от аплодисменти 
в пълната с публика зала в Кралския театър в дворцовия комплекс "Лаженки", а след това получихме покана догодина да гостуваме отново, разказа Дуканова. Чудесно се справили с художествените си задачи всички млади музиканти: Виктория Даскалова, Цвета Атанасова и Александър Стоянов от 11 клас и Катрин Терзич, Цвета Бонева и Димитър Димитров от 12 клас. Те изпълнили солови и ансамблови творби от Бетовен, Шопен, Борн, Дебюси, Сарасате, Форе, Скрябин, Панчо Владигеров и Петко Стайнов за пиано, цигулка и флейта. Нашите ученици са носители на награди от национални и международни конкурси и фестивали и е напълно сигурно, че много скоро техните имена ще добият още по-широка известност и ще впечатляват взискателни почитатели на музиката, добави директорката на НУИ.
След виртуозно поднесената стилна програма младите изпълнители отправили специален поздрав към публиката, в който вложили посвещение и на Девети май, и на 11 май - деня, на който се чества създателят на кирилската азбука св.Константин-Кирил Философ. На финала на концерта всички заедно изпълнили бис, оркестриран от Свилен Димитров. 
Бисът започнал с прочутата "Ръченица" на Петко Стайнов 
от симфоничната сюита "Тракийски танци", като постепенно преминал в Одата на радостта - химна на обединена Европа на Лудвиг ван Бетовен.
Изложбата с творби на ученици от класовете на бъдещи живописци, графици и рекламисти също предизвикала интерес и възхищение. Авторите в нея са ученици от 8 до 12 клас на училището, които представят търсенията и светоусещанията на ново поколение художници. 19 са живописните работи - акварели, картини с акрилни и маслени бои, арт експерименти в смесена техника. 28 творби са включени в графичния раздел, те са изпълнени в техниките суха игла, линорез, туш и перо. Разделът "Рекламна графика" е представен с 9 от най-добрите дипломни работи на ученици от 12 клас - те са главно в областта на рекламния плакат и са изпълнени с класическа техника с темперни бои и дигитален печат.
Талантът и креативността на нашите възпитаници бяха оценени от публиката, а сред нея беше и посланикът на България във Варшава Емил Ялнъзов, каза още Мария Дуканова. 
Дипломатът поканил гимназистите и преподавателите да му гостуват в посолството
преди да поемат по пътя обратно към България. За няколкото дни в полската столица русенската група успяла да посети и много знакови за всеки класически музикант места. Влязохме в църквата, където е намерило покой сърцето на великия Фридрих Шопен, ходихме в неговата къща-музей, успяхме с преподавателката по пиано Даниела Кюркчиева дори да гледаме операта "Страшният двор" на Станислав Монюшко, чиято 200-годишнина от рождението поляците отбелязват с богата програма, каза Мария Дуканова. Тя и нейните колеги са признателни на Национален фонд "Култура", който е финансирал пътуването на русенската арт група по своята програма "Мобилност". 
Натрупали богати впечатления, учениците и техните преподаватели вече са отново в Русе, където се връщат към обичайните си занимания. В Полша са останали само картините - те ще радват варшавяни месец, а след това за още един месец 
русенската изложба ще отпътува за Торун 
- града някогашен побратим, който от известно време се опитва да възобнови тези чудесни приятелски връзки с Русе. 
А ние, преподавателите, вече се готвим за тазгодишния прием в училище, каза Дуканова. И припомни, че в НУИ приемат нови ученици за първи, пети и осми клас, които искат да учат музикални инструменти, класическо, народно и джаз и поп пеене, класически и народни танци, изящно изкуство, рекламна графика, актьорско майсторство. Срокът за подаване на документи тече от 10 до 14 юни, приемните и приравнителните изпити ще бъдат от 27 юни до 2 юли по график, уточни директорката. И покани всички, които искат да научат повече по тази тема, да дойдат в НУИ или да потърсят информация на сайта на гимназията.