Русенски рибар и петима иракчани на възраст от 20 до 30 години са задържани от румънската полиция за нелегално преминаване на границата. Арестът е извършен 30 минути след полунощ в понеделник на гористия бряг срещу началото на остров Люляка.
Арабите пристигнали в Русе с камион и потърсили рибаря Георги Й.Г., за когото знаели, че може да се съгласи да ги превози до отсрещния бряг с лодката си. След като сделката била уговорена, в неделя вечерта групата отплавала, но в Гранична полиция се получил сигнал, който веднага бил препратен до властите в Гюргево. Така при пристигането си шестимата нарушители имали посрещачи.
Георги е задържан и ще бъде съден за каналджийство в Румъния, където може и да не му се усмихне щастието да получи обичайната в подобни случаи у нас условна присъда.
Иракчаните също са вкарани в ареста, но в Русе и ще се изправят пред съда тук. По неофициална информация петимата са заловени на южната ни граница преди месец и са регистрирани в Агенцията за бежанци, но докато чакат решението за постоянно пребиваване, решили да избягат нелегално към бленуваната Германия.