Мощното отделяне на стресови хормони в кръвта е обусловено от необходимостта от своевременна реакция на организма срещу външни дразнители. Стресът обаче може да бъде и хроничен и тогава това разрушително влияе върху качеството на живот. Ето какви могат да бъдат последствията:

Инфаркти. Хроничният стрес причинява повишаване на кръвното налягане и вреди на обвивката на кръвоносните съдове. Всичко това води до инфаркти, както и инсулти. Отбелязваме, че хипертонията е основният фактор, който причинява инсулт.

Нарушения на имунитета. В отговор на нарушенията, които се случват в организма ни поради стрес, имунната система започва да изработва такива компоненти като цитокини. А те са способни да повредят здравите клетки, опитващи се да противостоят на застрашаващите организма фактори.

Преждевременно стареене. Хроничният стрес е свързан със съкращаване на теломерите – крайните участъци на хромозомите, което засилва процесите на клетъчно стареене.

Качване на килограми. Хормонът на стреса кортизол дава своя печален дан при натрупването на мазнини в областта на талията. А именно поради необходимостта да се противопоставят на стреса, хората често се нахвърлят върху храни, съдържащи много мазнини, сол и захар.

Намаляване на сексуалното желание. Хроничният стрес е свързан със загубата на сексуално желание у жените и еректилна дисфункция у мъжете.