Американският десантен самолетоносач "Уосп" със серия от 8 кораба донесе пореден девети медал на русенския художник и национален състезател по корабомоделизъм Славейко Петров. С него творецът спечели златото на Държавното първенство по настолен корабомоделизъм, което се проведе в Пазарджик.
Моделът на "Уопс" е завършен от Славейко Петров през 2014 г., като той е работил по него в продължение на една година. Направен е в мащаб 1:350, а частите, които са използвани, са над 500.
"Освен екипажа самолетоносачът носи и авиокрило с различни нападателни самолети и хеликоптери. И с 3000 морски пехотинци на борда може да превземе една малка държава. Харесвам американските самолетоносачи и кораби и засега в България съм единственият корабомоделист, който го е изработил", разказва Славейко Петров.
С "Уосп" художникът е печелил досега три сребърни медала от две европейски и едно световно първенства. Той споделя, че конкуренцията от руския и украински отбор е жестока, а българите са принудени да се справят сами, без никаква помощ от държавата - за разлика от периода от 2003 г. до 2012 г., когато са били премирани или спонсорирани от Министерството на спорта. От държавни първенства досега моделът на американския самолетоносач е донесъл 6 златни медала на русенеца.
До момента като корабомоделист Славейко Петров има в колекцията си 20 медала от световни и европейски първенства и 59 отличия от държавни първенства , носител е на титлата "майстор на спорта" от Българската федерация по корабомоделен спорт, както и на много награди от традиционната анкета за определяне на Спортист на годината на "Утро" и община Русе.