Няма нужда от закупуване на нови 50 кувьоза. Ние разполагаме с данни, които доказват правотата ни, има нужда от друга животоспасяваща и диагностична апаратура. Това каза Лазар Радков от инициативата „Капачки за бъдеще“ във връзка с взетото решение на 14 май да бъдат закупени нови кувьози на стойност 750 000 лева. Това решение беше взето след среща на здравния министър Кирил Ананиев с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Радков обяви, че тази сутрин са пуснали писмо до министър-председателя Борисов, до Кирил Ананиев и до Владислав Горанов с молба това решение да бъде преразгледано.

„Няма нужда да се закупуват толкова много кувьоза. Призоваваме отговорните институции да направят задълбочено проучване и ако установят, че наистина няма нужда от закупуването им, тези средства да бъдат пренасочени за осигуряване на друга животоспасяваща или диагностична апаратура”, заяви Лазар Радков и увери, че до есента най-старият кувьоз във всички общински болници няма да е преди 2000 година.

Областните болници също са осигурени, защото през 2017 г. по линия на Норвежкия финансов механизъм са получили 132 кувьоза.

„В момента има доста по-важни и належащи проблеми от кувьозите. Дори някъде да има липси, то те са единици, а не десетки“, подчерта Радков и добави, че са готови да предоставят информация какви са нуждите на общинските болници.

Радков отчете, че за близо 2 години са събрали средства за закупуването на 19 кувьоза като в следващите 30 дни ще бъдат дарени кувьози в Харманли, Първомай, Левски, Берковица и в Бяла Слатина. С тях ще бъдат подменени сегашните, които са на възраст между 30 и 40 години, както и неработещият кувьоз, който болницата е получила през 2001 г. През есента ще бъдат дарени още 5 транспортни и 3 стационарни.

Инициативата „Капачки за бъдеще“ ще промени фокуса си, тъй като недостигът на стационарни кувьози вече е почти решен.

„Транспортните кувьози са следващата стъпка в развитието на „Капачки за бъдеще“. Тяхната цена е около 15 000 лв. докато базовите са близо 7000 лв. Идеята е кампанията да се разрасне толкова, да събираме толкова средства и да рециклираме толкова много, че в един момент да осигуряваме детски линейки“, уточни Радков.

„В малките общински болници липсват и много други медицински апаратури, които ние в момента обследваме. Правим проучване в коя болница какво е необходимо. „Капачки за бъдеще“ продължава да дарява апаратура за малките населени места, за детските отделения, родилните и неонатологиите“, добави Мартина Йорданова.

Тя добави, че през септември ще кандидатстват за подобряване на рекорд на Гинес за най-много събрани пластмасови капачки.

„От началото на „Капачки за бъдеще“ само за една година сумарно събрахме 69 т. пластмаса. В последната ни кампания, само за 7 дни, събрахме 70 т. пластмаса. Мислим и вярваме, че сме готови да кандидатстваме за Гинес и в края на септември да съберем над 100 т.“, заяви Йорданова и обяви, че болницата в Стара Загора е сключила договор с ямболската, в която ще изпращат специалисти, за да заработи отново АГ отделението в болницата.