Изящни и символни архитектурни пластични елементи върху знакови сгради в София, Русе, Бургас, Варна и други български градове ще покаже изложба в Художествената галерия. Експозицията е посветена на творческата работа на родения в Украйна скулптор Михайло Парашчук, който е прекарал голяма част от  живота си в България. Тя се организира от посолството на Украйна в София и от почетното украинско консулство в Русе, като на откриването на 22 май ще присъства и посланик Виталий Москаленко. 
Изложба, която ще остане в галерията до 26 май, ще покаже художествените елементи, които Парашчук е изработил за украса на много известни здания. Сред тях са скулптурната украса на Софийския университет и централата на БНБ, релефи на Военната академия в София, входната врата и колоните на Националната библиотека, оформлението на столичната Съдебна палата. Парашчук е едно от главните действащи лица при реставрацията на сградата на Народния театър и нейната орнаментика. В Русе следите, оставени от този голям творец, са художествените елементи, които украсяват колоните на Дунав мост. 
Михайло Парашчук е роден през 1878 г. в днешна Украйна. Учи във Виенската академия по изкуствата и в академия „Жюлиен“ в Париж, ученик е на гениалния френски скулптор Огюст Роден. Бил е дипломат в Естония и Латвия, работи като експерт на Червения кръст в Швейцария. Оттам пристига в България през 1921 г. и остава тук до смъртта си през 1963 г.