Огромен интерес предизвика едно от предвидените в библиотека „Любен Каравелов“ събития в програмата за Нощта на музеите. През цялата вечер десетки русенци обхождаха залите и коридорите, където се застояваха пред рекламите от стари вестници за първите кинопрожекции в Русе, пред многобройните изложби и на срещите с интересни хора. На специално внимание се радваше представянето на книгата за Кирил Господинов, актьора, изиграл култовата роля на Баш майстора, написана от дъщеря му, а изпълненията на група „Бендида“ и рокерските мотори в градинката на площада събираха погледите на малки и големи. И все пак най-много народ се събра за обявените предварително разходки из „потайностите“ на библиотеката. Групите се сформираха само от по 10 човека и тръгваха по една на всеки половин час. 
А маршрутът беше наистина интригуващ - момичетата от библиотеката отвеждаха любознателните в хранилищата /които са на пет етажа!/, където се съхраняват по една бройка от абсолютно всичко издадено от български издателства, в това число и вестници. Над половин милион книжни единици се пазят при определена температура, обясняваха библиотекарките. А след това повеждаха колоната през коридорите към тясна вита стълба, за да излезе групата при часовника на кулата. Там възрастните не спираха да ахкат и цъкат, разглеждайки механизма на старинния часовник, който за разлика от аналога си в Прага работи неотклонно. Малките пък най-много се впечатляваха от помещението преди часовниковия механизъм - през деня в събота библитекарите си бяха направили труда да го аранжират като замък на магьосници - с шапки, наметки и хартиени прилепи. 
В Историческия музей децата отново търсиха старинни съкровища, изработваха маски на прилеп и птици и се преобличаха в доспехи на древни римляни, а големите гледаха 10 филма за рибарските общности по Дунав и научиха за нови открития на археолозите и изследователите. 
В Художествената галерия бе представена изложба за калоферската дантела и спектакъла „Бяла магия“, който в стих и танц разказа как изящните плетени украшения са стигнали от Западна Европа до Калофер. Късно вечерта посетителите се потопиха в музикално-философското изкуство на Николай Иванов-ОМ и Дуду Туци от Бразилия.