Няма да има населени места без общопрактикуващи лекари, съобщи здравният министър Кирил Ананиев, който откри ново родилно отделение в старозагорската университетска болница.

Лимитите на общинските болници се увеличават по две направления – едното е увеличаване на цените, а другото – наредбата на МЗ за дейностите извън задължителното здравно осигуряване, съобщи Ананиев. Относно протестите на професионалистите по здравни грижи, министър Ананиев съобщи, че с увеличението на клиничните пътеки ще има възможност за увеличение на заплатите на работниците в сферата на здравеопазването.

В петък Народното събрание прие закон, с който удължи срока, в който ОПЛ могат да придобият специалност, с четири години. Това е едно време, в което на тях ще им е достатъчно да успеят, допълни министър Ананиев. От друга страна има проект на нова Наредба 1 за специализациите, в която се акцентира на увеличение на броя на общопрактикуващите лекари, в момента консултираме и дистанционен модел на обучение допълни Ананиев.

Новооткритото родилно отделение ще бъде оборудвано с най-модерна медицинска техника, съобщи още Ананиев.