Виктория ИВАНОВА 
С бели престилки като истински готвачи малки русенчета майсториха фигурки от зеленчуци и приготвяха здравословни вкуснотии. Под мотото „Не яж боклуци, яж зеленчуци“ малчуганите станаха част от рекордния брой деца, които се включиха в националната кампания „Ден на революцията в храненето“. За няколко часа в работилничката в пекарна Bread Station Rusе малките участници се потопиха в света на здравословната кулинария. С желание и фантазия на масата на първата група деца от 5 до 7 години оживяха калинки и лодки от зеленчуци. Здравословен сладолед с плодове и зеленчуков дюнер пък приготвиха участниците във втората група от 8 до 13 години. Малчуганите от третата група от 5 до 10 години сръчно разстлаха тънко топче тесто от лимецово брашно и картофи, намазаха със зеленчукова плънка и изпекоха под формата на пицети. 
Децата, които истински се забавляваха в приготвянето на здравословните вкуснотии, споделиха, че много обичат да хапват плодове и зеленчуци. Малките кулинари получиха сертификати, книжки със здравословни рецепти и други подаръци. 
Целта на благотворителната кауза бе децата да опитат полезната за тях храна, да се научат да си я приготвят и паралелно с това да се стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка на т.нар junk (боклучави) храни.
Партньор в организирането на кулинарната работилничка бяха „Общински пазари Русе“, а съорганизатор е фондация „За храната“.