Мотористи ще обучават деца и младежи от 10 до 18 години на правилата за безопасно движение, оказване на първа медицинска помощ при инциденти с велосипеди и мотоциклети и ще им разкажат за правилата и йерархията в един мотоклуб. Инициативата е на рокерите от „Lowlanders МС Русе“ по проект „Живей свободно - карай свободно“, който се финансира от фондация „Русе - град на свободния дух“ с подкрепата на фондация „Еконт“.
Предвидени са лекции, уъркшопи и забавни игри, като занятията стартират в понеделник в училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Николово. Ще бъдат сформирани два детски мотоклуба, в които 60 деца ще се запознаят с живота в мото клуба, клубния етикет, ще се научат на дисциплина и уважение. Те ще влязат в ролята на президент, вицепрезидент, секретар, роуд кептън, сержант, трезориер. Ще трябва да дават съвети и да вземат решения, да подготвят членовете на клубовете за участието им в интерактивните игри за личностно развитие. Ще се проведат също и два детски мотосъбора в клубната къща на „Lowlanders MC Русе“. Тогава ще бъде създаден палатков лагер и ще се организират състезателни игри между детските мотоклубове.
На 2 юни мотоклубът организира мотопоход „Ботевият устрем“ в чест на 143 години от героичната гибел на Христо Ботев и неговата чета, както и на загиналите за свободата и независимостта на България. Сборният пункт е пред училище „Христо Ботев“ в 08.45 ч, а в 9 ч мото-колоната ще се отправи към Букурещ, където пред статуята на великия революционер ще бъдат поднесени цветя и ще бъде отдадена почит.