Самоков стана донор за първия случай на морбили в Русе. След великденско гостуване при роднини 39-годишен русенец е станал преносител на вируса на дребната шарка, известна още като "болест на първата среща". Мъжът, който работи като шофьор на цистерна с гориво и зарежда бензиностанции, не е имунизиран, имал е контакт с болен и това се е оказало фатално за него. 
Първите симптоми на болестта се появили още докато е бил в Самоков. Температурата му се качила до 39 градуса, имал силна хрема, придружена с кихане, очите му започнали да сълзят, появила се и груба кашлица. В началото той помислил, че е лепнал някой от циркулиращите риновируси, но след като по лицето и гърдите му се появил обрив, мъжът разбрал, че положението е сериозно, и веднага тръгнал за Русе.
На 1 май при преглед в Инфекциозното отделение на Университетска болница "Канев" медиците установили възпаление на горните дихателни пътища на пациента, а обривът по кожата му и останалите симптоми ясно показвали, че става въпрос за морбили. Подаден е сигнал в дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция. Взети са проби за лабораторен анализ, които доказали, че мъжът е заразен с дребна шарка. Резултатите от Русе са потвърдени и в Референтната лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести в София. 
Мъжът е дал сведения за всичките си срещи в Самоков и за бензиностанциите, които е зареждал с гориво, след като вече е бил заразен, както и за хората от семейството му, с които е бил в пряк контакт. За всички посочени лица е установено дали са имунизирани срещу морбили и са предприети съответните противоепидемични мерки. 
След 12-дневно лечение заразеният мъж е изписан здрав от Инфекциозното отделение.
Това е първи случай на морбили в Русе от края на 2009 година, когато за три месеца през Инфекциозното отделение минаха 146 болни. В момента кампанията за имунизиране срещу дребна шарка на всички деца от 13 месеца до 18 години продължава.