Съединените щати прекратиха преференциалния режим на Турция, който позволяваше някои стоки да влизат в Америка без мито.

Едновременно с това, Вашингтон намали митата на стомана от Турция от 50 на 25 процента.

Белият дом обяви, че са преценили, че Турция не отговаря на условията на програмата за преференциален режим на търговия, която фаворизира по-слабо развитите държави.

Изваждането на Турция от списъка влиза в сила от днес (17 май). Промяната на статута на Турция дойде, след като миналия август Вашингтон и Анкара се оказаха от двете страни на дипломатически скандал. През март експертите бяха готови с оценката си, която казваше, е Турция е по-развита икономически от изискванията на програмата.

Въпреки оценката, Анкара се надяваше, че Вашингтон няма да ги извади от програмата, като президента Реджеп Ердоган изтъкна, че това би попречило да се постигна целта от търговски сделки на стойност 75 милиарда долара между САЩ и Турция, която обяви президентът Доналд Тръмп.

По време на напрежението през 2018 г. Съединените щати наложиха мита върху турските стомана и алуминий, като част от натиска за освобождаването на проповедника Андрю Брънсън от турски затвор.

Ходът на Тръмп свали курсът на турската лира и задълбочи икономическите затруднения на Анкара.

Програмата за преференциални условия на търговия е най-мащабната и най-старата американска програма от този вид. Тя има за цел да помогне на развиващите се страни, като премахне митата върху хиляди продукти, които те могат да внесат в САЩ. В програмата участват около 120 държави, сред които беше и Турция.

Около 17,7 процента от целия турски внос в САЩ минаваше през тази програма. Общата му стойност е 1.66 милиарда долара.