Русенският алпинист Иван Томов покори връх Лхотце - четвъртата най-висота точка на земята, извисила се на 8516 метра. Върхът се намира на границата между Тибет и Непал в близост до Еверест. Първото му изкачване е през 1956 година.
Според наши източници Иван стъпил на Лхотце на 15 май като участник в международна експедиция.
Свидетелство за успешния щурм е съобщение в социалните мрежи на един от алпинистите. 
Той пише: "Поздравления, момчета! Георги и Пасанг бяха на върха в 9.20 часа местно време. Иван и Настя се качиха до тях в 9.40. Настя Рунова и Иван го направиха без допълнителен кислород и подкрепата на шерпи!"
Вероятно Георги е друг български алпинист, а Настя - рускиня.
Профилът на Иван Томов във Фейсбук не съобщава каквито и да е било подробности. Русенецът обаче обяснява около 4 май, че подготовката с атака на върха върви към провал.   
"Експедицията приключи. Лагери 2 и 3 са напълно унищожени. Палатките ни са разкъсани и всичко е отвято. Не мога да продължа изкачването без палатка, пухенка, шалте, джетбоил, пикел и храна. Това е положението", пише Иван. 
Какво и как са направили алпинистите, за да издържат и продължат напред след тази ураганна буря, тепърва ще се изяснява. 
Важното е, че Томов има още един връх в "колекцията" си. Предишните му осемхилядници са Манаслу /8156 метра/ и Броуд Пик /8047/. 
Той направи два неуспешни опита да стъпи и на Нанга Парбат. В първия случай лагерът бе нападнат от терористи, които избиха над 10 аплинисти. При втория щурм имаше сериозни здравословни проблеми и трябваше да се откаже.