Доц.д-р Сайнбуян Нацагдорж завършва бакалавърска степен по традиционна монголска медицина в университетa „Оточ Манрамба“ в Улан Батор през 2008 година. Четири години по-късно завършва и магистърска степен в същия университет. През 2016 година доц.Нацагдорж придобива званието „доктор на медицината“ в университет в Тайван, а по-късно придобива и академично звание „доцент“. Оглавява Научно-изследователския отдел и членува в научния комитет на медицинския център „Манба Дацан“, участва в съвместни проекти между Монголия и Тайван.
Доц.д-р Сайнбуян Нацагдорж д.м. води лекции в университета по традиционна монголска медицина в Улан Батор от 2008 година досега, като паралелно с това от 2018-а диагностицира пациентите в извънболничната помощ на болница „Manba Datsan“
Д-р Енх-Амгалан Лхагвасурен завършва бакалавърска степен по традиционна монголска медицина в университетa „Оточ Манрамба“ през 2011 година, а през 2017-а взема магистърска степен в същия университет. Специализира акупунктура, мокса и туйна масаж в Китай през 2018 година. Започва работа през 2011 година във фармацевтичната компания на центъра „Manba Datsan“. От 2012-а до момента лекува пациенти в Болницата по традиционна монголска медицина „Manba Datsan“, като паралелно с това преподава в университета по традиционна монголска медицина „Оточ Манрамба“.

- Доц.Нацагдорж, какво  представлява монголската традиционна медицина?
- Монголската традиционна медицина е древна медицинска наука с повече от 3000-годишна история преди новата ера, което за вас означава преди 5000 години. Основава се на теорията на метода на петте елемента, мъдростта, трите енергии и взаимозависимостта. Тя е акумулирала знания, започващи от физиологията на тялото и стигащи до дълбините на съзнанието. 
Както във всяка източна медицина, и в монголската също се използват методи като лечение с билки, масажи и акупунктура. Разликата между нея и например китайската традиционна медицина произлиза основно от самото местоположение на страната. Като пресечна точка на няколко азиатски култури, в монголската традиционна медицина са вплетени знания от всяка една от тях. Континенталният климат със студена зима и горещо лято е причина за много видове заболявания, поради което традиционната монголска медицина е развила различни методи за лечение като
мокса, кръвопускане, както и подмладяващи процедури, които са 100% уникални
Освен това, традиционната монголска медицина развива специални формули за билкова медицина, използвайки над 450 вида чисто натурални растения и съставки, които съдържат високоактивни биологични субстанции от монголските земи, които са ефективни при различни видове заболявания.
- По какво се различава тя от българската медицина?
- Всички видове медицина имат една и съща цел - да предпазват от болести, да подобряват здравословното състояние на човека и да удължат продължителността на живота му. Ние, монголците, обаче имаме различна философия, теория и методи за лечение. Традиционната монголска медицина третира човека като съвкупност от тяло и разум. Умът и емоциите играят важна роля в нашето здраве. Ние се концентрираме върху баланса на нашите 5 елемента - земя, вода, огън, въздух и пространство, и трите енергии. Нашето тяло е съставено от тези 5 елемента. Ако те са в баланс - ние сме здрави, ако са в дисбаланс, причинен от храната, която приемаме, начина на живот, сезонни влияния и негативни фактори - ние се разболяваме. 
Монголската традиционна медицина е персонализирана, индивидуална за всеки пациент. Не прилагаме едно и също лечение на пациенти, които страдат от една болест, а винаги се стремим да вкараме иновативни методи на лечение. За целта
използваме неинвазивни диагностични техники - на пулса, урината и езика
Използваме натурални билкови лекарства и различни видове терапии, включващи масаж, мокса, акупунктура, кръвопускане, клизми и прилагане на очистителни.
- Мислите ли, че монголската и българската медицина могат да работят заедно за подобряване ва здравето на хората, или трябва да останат разделени?
- Малко е трудно да се комбинират заради самата основа на теориите им. Например, в нашата медицина ние използваме билки, което при вас не е широко използвано. В общи линии обаче, можем да лекуваме пациентите заедно, като използваме пълната гама от физиотерапевтични процедури. Така двете медицини се допълват.
- Д-р Лхагвасурен, пациенти с какви заболявания лекувате най-често?
- С вътрешни - болки в стомаха, сърцето, с белодробни оплаквания. През зимата при нас идват много деца с пневмонии и настинки. Също така доста пациенти с артрит.
- Какви методи прилагате за лечение на пациентите си и кои от тях са по-ефикасни за постигане на бърз ефект?
- Лечението винаги зависи от диагнозата, а също и от сезонното влияние. Ако заболяването е още в своето начало и не се е влошило, ние препоръчваме правилна диета и промяна в начина на живот. 
Ако заболяването е тежко и хронично, препоръчваме билкови лекарства и терапии за балансиране на трите енергии в зависимост от диагнозата, възрастта и характера на пациента.
Превенцията на заболяванията е най-важна за хората
Затова те трябва да внимават с какво се хранят и как живеят и най-важното - да приемат различни храни за всеки сезон.
Макрокосмосът се отразява на микрокосмоса, което означава, че планетарните движения и сезонните промени се отразяват на нашето тяло. Също така трябва да избягваме негативни емоции, омраза и заблуда, които ни причиняват стрес, депресия, тревожност и т.н.  Медитацията е добър начин за постигане на балансирано психическо състояние. 
С иглотерапия може да се лекуват всички видове заболявания.
В тялото има 14 меридиана и 661 акупунктурни точки
За по-добри резултати при някои заболявания използваме пръчка с билки, наречена мокса, която загряваме с открит огън и чрез нея вкарваме иглите. Чрез този метод можем да лекуваме хронични заболявания, лошо храносмилане, стрес, депресия и укрепване на тялото, облекчаване на болката, ставни нарушения, хронична умора, неврологични, кардиологични и вътрешни нарушения.
- Как лекувате главоболие и болки в стомаха с иглолечение?
Поставяме игли в точките, отговарящи за болката на стомаха и главата. С акупунктура лекуваме и дисбаланс по краката и ръцете.
- Обяснете за дигностиката на болести по езика. 
- В традиционната монголска медицина заболяването може да бъде напълно разбрано с помощта на диагностични техники, включващи визуално наблюдение, палпиране и снемане на анамнеза. Визуалното наблюдение включва изследване на езика и урината.
Езикът е свързан директно или индиректно с вътрешните органи през кръвта и нервните съдове
То е така нареченото „сърдечно цвете“, върху което могат да се отразят вътрешните разстройства и храносмилателните симптоми. При диагностика на езика ние наблюдаваме неговия цвят, форма, слюнката, фисури и други характеристики. 
Модерната медицина като цяло не диагностицира болестите, свързани с енергията на вятъра. Например, тя е по-скоро свързана с негативни емоции, тревожност, безпокойство, депресия и т.н и уврежда сърцето, главата и костите. При изследване чрез ЕКГ и кръвен тест на определен пациент се оказва, че няма промени в организма му, но болките и симптомите на практика са реални. Това се дължи на
дисбаланса на енергията на вятъра в тялото ни и може да причини много видове заболявания
в тялото и ума ни.
- Доц. Нацагдорж, вече няколко седмици сте в Русе и придобивате представа за живота тук. Какви съвети за по-добро здраве бихте дали?
- Превенцията на заболяванията е най-важна. Основната цел на медицината е предотвратяване на заболяванията. За дълъг живот и добро здраве трябва да внимаваме с какво се храним. Не трябва да ядем много и едната храна трябва да бъде усвоена, преди да приемем нова. Забелязах, че често тук хората ядат мазна храна и веднага след това пият студена вода. Това води до стомашни проблеми.
При консумация на мазна храна пийте топли напитки, за да разградите мазнините
За подобряване на храносмилането пийте топла вода с мед. При нас съществува схващането, че ако искаме да отслабнем, първо трябва да пием топла вода, после да се храним. 
Подсигурете си качествен сън и почивка. Също така се движете умерено. Най-доброто натоварване е ходенето до леко запотяване. Прочистете съзнанието си. В монголската традиционна медицина не лекуваме само тялото, но и съзнанието. Избягвайте стреса.
- В Монголия съществува ли здравна каса за безплатно лечение на пациентите?
- В нашата страна имаме национално здравно осигуряване за здравни услуги. В болниците по традиционна монголска медицина стационарното лечение е покрито частично от здравното осигуряване. Всяка частна болница работи по различен ценоразпис.