3300 машини, предназначени за гласуване на европейските избори на 26 май, вече са доставени на склад в София, стана ясно по време на редовния брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Машините са нови и са произведени тази година в Тайван по дизайн на „Smartmatic“. Те са произведени специално за евровота у нас и вече е започнал процесът на тяхното одитиране. „Машините са напълно готови за изборния процес“, увери Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата-доставчик „Сиела норма“.

Във връзка с публично оповестената информация за манипулация на изборите във Венецуела, където също се е гласувало с машини на „Smartmatic“, Веселин Тодоров обясни, че изборите там са проведени перфектно от гледна точка на машинното гласуване, а фирмата не носи отговорност за последвали изборни нарушения. Именно затова тя е прекратила и договора си с Венецуелската държава.

Експедирането на машините в секциите ще започне на 24 май. „Имаме сложната задача да посетим, обслужим и поддържаме процеса в много градове и села“, обясни Тодоров.

Според последните промени в Изборния кодекс за настоящите европейски избори с машини ще се гласува в 3 000 секции, а на следващите местни избори – в 6 000. Оттам нататък страната ни поема по пътя на пълното въвеждане на машинно гласуване.

В петък пък предстои да бъде готов предварителният одит на машините. Според екипа, който го извършва, те са доста по-надеждни и функционални от тези през 2016. „Имат своите пропуски, като ще бъдат предложени процедури за тяхното коригиране“, обясни доц. д-р Златогор Минчев от БАН, който е член на проверяващия екип.

От своя страна Александър Андреев увери, че машинното гласуване на изборите ще протече нормално.

Как се гласува машинно?

На избирателя първо му се снема самоличността от секционната избирателна комисия. След като устно заяви, че желае да гласува машинно, му се дава електронна карта, която трябва да бъде поставена в четеца на машината. Екранът на машината визуализира изборната бюлетина, върху която той трябва да отбележи своя вот. След гласуването от машината излиза разписка, която се сгъва и поставя в специално определена кутия, различна от урната за гласуване с хартиени бюлетини. Тестовете показват, че машинното гласуване отнема само няколко секунди и не е по-сложно технически от използване на банкомат например.