От 16 август започва тестването на тол системата, стана ясно след среща на превозвачи и премиера Бойко Борисов.

„Всички сме наясно, че има необходимост от ТОЛ-системата като най-справедливият начин за плащане за ползване на пътищата. На база на разговорите решихме още от утре да започнем разговори с МРРБ, но от 16-ти август се започват реални тестове на системата“, съобщи след срещата изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. От организацията ще предоставят свои превозни средства, за да бъдат монтирани специални тестови устройства.

От 16 август до 16 ноември системата ще бъде тествана симулативно, след което ще бъде изготвено предложение за таксуване на преминаването на автомобилите, което ще бъде предложено на фирмите-превозвачи, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Преминаването по републиканската пътна мрежа в този тестови период няма да се заплаща допълнително, допълни Аврамова.

От 16 ноември до 16 януари пък стартират тестове на системата в реално време.

В края на месеца МРРБ ще свика консултативен съвет, на който да се обсъдят и новите предложения, съобщи още Аврамова.

Окончателният размер на таксите ще бъде определен, след като бъде измерен реалният трафик на ТИР-ове над 3,5 тона след 3 месеца тестов период, съобщи Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„В бъдещите разговори ще коментираме всеки един път. Мрежата ни в България е различна, ще представим карта на пътищата с нулева ставка от общо 10 800 километра“, каза още тя.