Протестите няма да продължат дълго, защото другата седмица ще преминем към по-драстични мерки. Може би колективни оставки и ефективни стачни действия, както и гладна стачка, ако се наложи. Това заяви Мая Илиева, представител на инициативния комитет на специалистите по здравни грижи, които протестират.

Ако протестите не помогнат, Йорданка от Пловдив вече си е написала заявлението за оставка. Тя е събрала 80 декларации на нейни колеги от Пловдив. Жената е медицинска сестра от 31 години и получава 580 лв. основна заплата. Весела е медицинска сестра от Плевен с 20-годишен стаж и заплата от 635 лв. Тя е привърженик на ефективните стачни действия.

Сходни са историите на повечето милосърдни сестри, които бяха излезли на протест пред Министерски съвет. Те настояват за стартово възнаграждение от две минимални заплати, както и болниците да не бъдат повече търговски дружества. Специалистите по здравни грижи настояват и за отделянето на физиотерапевти, кинезитерапевти и рехабилитатори в отделна съсловна организация.

„Стоп на търговията с човешкото здраве!!!“, „Без нас специалистите по здравни грижи – няма здравеопазване“, „Ако ни няма нас, кой ще се грижи за вас?“. „Не ни прогонвайте в чужбина, защото ако всички си тръгнем, здравеопазването умира!“. Това бяха част от плакатите, които носеха протестиращите от различни градове в страната. „Ние искаме две минимални работни заплати за страната, която да бъде стартова за професията на медицинските специалисти, защото по този начин искаме да задържим и тези, които в момента завършват. Тоест да могат да останат и да работят е България, повечето от тях за съжаление отиват навън”, обясни Мая Илиева.