Единственият български футболист със статут на световна суперзвезда Христо Стоичков включи Русе в лятното си турне, по време на което ще бъде представена официалната му биография „Христо Стоичков. Историята“. За това решение, без съмнение, е натежал и немаловажният фактор, че съавтор на легендарната осмица е Владимир Памуков, роден в Русе, израснал тук и завършил спортното училище „М-р Атанас Узунов“, преди да поеме по пътя на голямата журналистика.
Представянето на книгата ще бъде на 28 юли в „Монбат Арена“, където всеки ще има възможност лично да получи автограф от футболния идол. Билетът за вход ще струва 25 лева, като в тях е включена и цената на книгата.
„Напоследък всички пишат. А за да не кажете, че футболистите пишат с краката си, аз избрах да направим тази книга със спортния журналист Владимир Памуков. Реално, ако има нещо, което той не знае за мен или за Четвъртите в света, то явно не си е струвало да го знае или просто... не е искал да го знае. Така че от мен разказа, а от Владо - писането“, казва Стоичков в предисловието на биографията си.
Двамата съавтори работят повече от година по книгата, която се превърна в сензация още в деня на излизането си през октомври. „Историята“ разказва за смайващото пътешествие на едно момче от уличката на съседния блок до стохилядната сцена на „Камп Ноу“ и в нея единственият български футболист, носител на „Златна топка“, най-после допуска публиката истински близо до себе си.
Първият тираж беше разграбен от склада на издателството и книжарниците за по-малко от седмица, а вторият удвоен тираж се изчерпи само за месец и търсенето не стихна. Така „Христо Стоичков. Историята“ се превърна в най-продаваната биография в България през 2018 година, а очакванията на издателството са тя да е сред най-успешните книги и през тази година.