Многофункционална спортна площадка дари Ротари клуб Русе-Дунав на единственото българско училище в молдовската столица Кишинев - теоретичния лицей "Васил Левски". Тя беше открита официално в понеделник и с това приключи работата по двегодишен проект на русенския клуб. Идеята се ражда през 2017 г., когато при посещение в лицея ротарианци виждат лошите условия, в които децата спортуват, и започват набирането на средства за изграждането на съвременна спортна площадка. В кампанията за благородната кауза се включват много дарители, а съветникът по търговско-икономическите въпроси в посолството на България в Кишинев Бронислав Денев става един от основните двигатели на проекта за българското училище.
"Всъщност идеята се роди между приятели. Започнахме с г-н Енчо Енев от русенския Ротари клуб, приобщихме и други приятели, а клубът стана основен организатор. Това е четвърти мащабен проект, който осъществяваме за българския лицей в Кишинев. Преди това също благодарение на Ротари клуб Русе-Дунав учениците получиха компютри, мултимедия и учебници по родинознание. Русенски фирми участваха в изграждането на детска площадка преди години, ямболски фирми помогнаха за откриването на обновена класна стая за нулевия клас. Радвам се, че имам такива приятели, че се случват такива добри неща", каза за "Утро" Бронислав Денев.
Новата спортна площадка е разположена на 600 кв.м и е осъществена мечта за над 300-те ученици, които учат от подготвителен до дванадесети клас в лицея. Специално за откриването й в Кишинев бяха 15 представители на Ротари клуб Русе-Дунав, сред които вицепрезидентът Андрей Димитров и един от първите инициатори за дарението Енчо Енев. Обсъдихме и други инициативи, които да осъществим, и в бъдеще ще има още добри новини, каза Бронислав Денев.