Обикновените пощенски услуги, предлагани от частните куриерски фирми, поскъпват с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС. Става дума за писма до 2 кг, включително и препоръчани, както и на колети до 20 кг, които, за разлика от другите пратки, се доставят в срок от 3 дни и не се връчват лично на получателя, а в пощенската му кутия или в съответния офис на куриерската фирма. Промяната е уредена с поправки в закона за пощенските услуги, приети на първо четене в парламента.
„Във връзка с настъпили промени в законовите разпоредби на Република България, считано от 15 май 2019 г., сме задължени да начисляваме ДДС върху всички универсални пощенски услуги, които до момента са били освободени от ДДС. Промяната засяга всички доставчици на куриерски и пощенски услуги в България, с изключение на Български пощи“, съобщава на сайта си русенската куриерска фирма „Еконт Експрес“.
 Досега частните куриери се конкурираха с държавната „Български пощи“ за универсалната пощенска услуга, която според закона бе освободена от ДДС. С поправките депутатите отново нарушават тежко основни принципи на конкуренцията, давайки лоялно предимство на лошо работещата държавна фирма. 
Според „Еконт Експрес“ промяната ще означава 20% ръст на цените за пощенски услуги на почти 3 000 000 физически лица, които ползват услугите на фирмата.