Намаление на присъдата за 19-годишния Деян Цветанов, който е съучастник в грабежа, съпроводен с убийство на таксиметровия шофьор Валери Спиридонов през март 2017 година, поиска вчера пред Апелативния съд във Велико Търново адвокатът му Людмил Павлов. Аргументите на защитника бяха, че момчето е участвало само в грабежа на 62 лева от портмонето на шофьора, но не е нанасяло удари с нож.
Редно е Деян да носи отговорност само за насилственото вземане на пари и затова поисках от съда да свали 9-годишната му присъда, наложена на 26 ноември миналата година от Окръжния съд с 2 или 3 години, посочи пред "Утро" адвокат Павлов.
Прокурорът от Апелативна прокуратура обаче пледира присъдата да бъде увеличена с една година, тоест да стане 10 години.
Другият участник в престъплението Николай Василев вчера заяви, че наложената му присъда от 11 години от Окръжния съд е справедлива и не желае да я обжалва.
Съдът ще се произнесе с решение в предвидения от закона срок, който вече е до 60 дни.
На 13 март 2017 година вечерта Николай и Деян пили уиски, водка и бира, а след това се надрусали с два вида наркотик. Под въздействието на коктейла решили да оберат някого, за да си набавят пари за още пиене и дрога и в 4 часа призори се спрели на таксито на белокосия Валери Спиридонов на пиацата на Товарна гара. 60-годишният шофьор ги откарал според желанието им до глухата уличка "Христо Ботев" в Николово, където при опит да го ограбят Николай му нанесъл над 20 удара с ловджийски нож, като единият се оказал смъртоносен. След потресаващата жестокост двамата нападатели хладнокръвно претърсили жертвата, прибрали намерените 62.10 лева и избягали. Благодарение на гражданско съдействие обаче бяха светкавично заловени и предадени на съд.