Отборът на "Манчестър Сити" е шампионът на Англия. "Гражданите" не сгрешиха при гостуването си на "Брайтън", печелейки с 4:1 и по този начин триумфираха за втора поредна година.

Битката за титлата бе изключително оспорвана и въпреки че "Ливърпул" победи с 2:0 "Уувърхемптън", воденият от Юрген Клоп тим остана на една точка от "небесносините".

За първи път в историята на Висшата лига отбор, който е спечелил повече от 90 точки не триумфира в шампионата. "Сити" завършва с актив от 98 точки, а мърсисайдци с 97. 

Сезонът за "Ливърпул" обаче не е приключил. На 1 юни "червените" ще се борят за трофея в Шампионската лига срещу "Тотнъм".

Мърсисайдци загубиха само веднъж през този сезон, но въпреки това не успяха да се преборят за първа титла от 1990 г.

"Гражданите" станаха шампиони на Англия за шести път в своята история и се изравниха със "Съндърланд" на шестото място във вечната класация. Повече титли имат "Астън вила" (7), "Евертън" (9), "Арсенал" (13), "Ливърпул" (18) и "Манчестър Юнайтед" (20).

Освен това "небесносините" са първият отбор от десет години насам, който защитава титлата си във Висшата лига. За последно това направи "Манчестър Юнайтед" през сезон 2008/09.

В края на може би най-оспорвания сезон във Висшата лига трима футболисти спечелиха наградата "Златна обувка" - Мохамед Салах и Садио Мане от "Ливърпул" и Пиер-Емерик Обамеянг от "Арсенал". Тримата завършиха с по 22 попадения. 

"Златните ръкавици" са за вратаря на мърсисайдци Алисон, който записа 21 чисти мрежи в дебютния си сезон в Англия. По-рано през деня Върджил ван Дайк получи приза за най-добър играч във Висшата лига.