60 чувала с пластмасови бутилки, хартийки, опаковки от снаксове и сладки и купища други боклуци, разпилени от туристи и излетници събраха морските скаути от русенския "Приста скаутинг клуб" в събота. Те бяха едно от основните звена, които се включиха в националната акция за почистване на българските реки, проведена от Организацията на българските скаути и "WWF България". 
Русенци се разделиха на две групи. 40 вълчета чистиха около хижа "Приста", като към тях се присъединиха 30 деца от клуба по кану-каяк и десетина доброволци - родители, приятели, лидери в скаутския клуб, треньори по кану-каяк.
По същото време 15 от по-големите - скаути и венчър скаути заедно с дузина доброволци разчистваха природен парк "Русенски Лом". Те първо направиха 5-кимлометров поход от гара Иваново до Скалните църкви, а след това се разгърнаха, за да оберат боклуците на територия от около 10 километра. Под средновековните църкви младежите спуснаха на вода и каяците и четирима венчър скаути гребаха няколко километра нагоре по течението, като само те напълниха 6-7 чувала с пластмасови отпадъци, носещи се по реката или заклещени в подмолите. Сред мрачно куриозните находки е и малко бидонче с туршия от зелени чушки.