Футболен клуб „Дунав 2010“ става Професионален футболен клуб „Дунав“ и акционерно дружество, видя „Утро“ в Търговския регистър. Вписването е извършено в началото на май. Като членове на Съвета на директора са вписани трима души - президентът на клуба д-р Симеон Симеонов, сестра му Росалина Симеонова и административният шеф Огнян Цветанов.
„Ние бяхме един от малкото клубове, регистрирани като сдружение с нестопанска цел. Време беше да преминем към учредяване на акционерно дружество“, обясни пред „Утро“ потърсеният за коментар Огнян Цветанов.
Размерът на внесения от ПФК „Дунав“ капитал е 50 000 лева, става ясно още от справката в Търговския регистър. Акциите са 1000 - обикновени, налични, поименни, с право на един глас.
Иначе в общата характеристика на новия ПФК присъстват логичните дейности - осъществяване на тренировъчна, състезателна и организационно-административна дейност по спорта футбол, регистриране и прекратяване на състезателни права на футболисти, сключване на трудови договори с професионални футболисти и/или ползване на футболисти с аматъорски статут; трансфер на състезатели в страната и чужбина; изграждане и стопанисване на спортни обекти и спортни съоръжения, спортна и материално-техническа база за подготовка на футболисти, осигуряване на необходимите материали и екипировка за тренировъчна и състезателна дейност; проектиране и производство на спортни стоки; сделки с интелектуална собственост, придобиване и отстъпване на рекламни права, права на телевизионно и радиоразпространение на спортни състезания; спонсорство, лицензионни сделки; спортен мениджмънт; услуги в областта на спорта; търговско представителство и посредничество; внос, износ, бартер, реекспорт; подготовка и квалификация на кадри и т.н.