Малцина са призваните, чието име и идеи греят дълги години след смъртта им. За легендарен статут са необходими човешки качества, талант и мисия, която надхвърля обикновеното съществуване. Големите хора са такива, защото са осъзнали, че не живеят толкова за себе си, колкото за другите.
Днес светът си спомня за първата и вероятно най-ярка супер звезда на Третия свят - Боб Марли и това означава много, предвид факта, че музикантът напусна този свят на 11 май 1981 г. на едва 36-годишна възраст. Оттогава всяка година в датите на рождението /6 февруари - б.р./ и смъртта му бели и черни, млади и стари, растафарианци и не-растафарианци си спомнят за великия ямаец и затова има причина.
Израснал в ужасна бедност в Найн Майл, само за да я замести със същата бедност и мизерия в Тренчтаун, Робърт Неста Марли още 
от ранните си години вижда нищетата и неспособността на хората да се отърват от нея
През 1962 г. Ямайка е получила независимост, но, както се случва с колониите, животът на острова потъва към дъното във всеки един смисъл.
Безнадеждността изтласква на преден план насилието и наркотиците, необразоваността само дърпа нещата надолу, а консервативната и социалистическата партия в страната не правят нищо друго, освен да настройват хората един срещу друг. В такива условия се раждат психопати или пророци.
Подобно на много други хлапета в такова положение пред Марли няма много алтернативи - слабоплатена легална работа, добре платена, но опасна нелегална работа или кариера на музикант. Ямаецът избира третия път, който се оказва доста труден, защото техниката е допотопна, а карибския остров е в Бермудския триъгълник на музикалната индустрия.
С бандата си "The Wailers той", Тош, Бъни Ливингстън/Бъни Уейлър, Джуниър Брайтуайт, Бевърли Келсо и Чери Смит сякаш усещат, че гърбовете им са опрени в стената и затова работят като за последно - 
за три години те записват 70 парчета под ръководството на продуцента Коксън Дод
Но това е недостатъчно в Ямайка през 1960-те и групата се разпада.
Когато в началото на 70-те Марли отново обединява усилия с Тош и Уейлър, те вече има на какво да стъпят. Предишният им музикален опит им е донесъл регионална слава. За продукцията им вече се грижи легендарният продуцент Лий "Scratch" Пери, а ситуацията в Ямайка въобще не се е променила. Именно последното е това, което кара Марли да обърне призмата и да превърне негативното във вдъхновение.
Ясно е, че от мизерията няма мърдане. Ясно е, че насилието води само до повече насилие. Ясно е, че политиците са добри единствено в това да лъжат. Хората сами трябва да достигнат до светлината, ако я искат. "The Wailers" и Боб Марли са толкова силни в посланието си, че
се превръщат в единствената алтернатива на реалността на острова
Те са осъзнати, талантливи и твърдо решени да стигнат до края на това, което правят, а албумите "Catch a Fire" (1973) и "Burnin'" (1973) са отражение на тази решимост. Но това не е  достатъчно в Ямайка през 70-те години на миналия век.
Големият обрат в кариерата на Марли се случва не в Ямайка, а в Англия. Ерик Клептън вече е световна звезда, един от пионерите на блус рока и рока, който популяризира тази иначе американска "черна" музика по света. След това е първият, който прави същото и за регето с кавъра си "I Shot the Sheriff" на "The Wailers".
Този неочакван късмет е необходимият трамплин за триото, а светлините на прожекторите се насочват към реге музиката. Тяхното творчество излиза извън гетото и вратите са отворени... и точно тогава състава се разпада. Но колелото вече е завъртяно.
През 1974 г. Боб Марли вече е издал албума "Natty Dread", политическата борба за власт в Ямайка е достигнала своя връх, а 
Великобритания приема ямаеца, както някога е приела Джими Хендрикс
Както обикновено, Щатите се забавят да възприемат явлението, но когато го правят, го правят със замах и албумът "Rastaman Vibration" (1976) влиза в Топ 10 на "Billboard 200". За първи път музикант от Третия свят се превръща в такава звезда и кариерата на Марли е устремена към звездите.
В този момент, другата половина от живота му на ямаец го притиска опасно. През същата година лидерът на едната ямайска политическа партия Майкъл Манли организира концерт за мир "Smile Jamaica" и Марли е поканен да пее.
Политикът обаче има мръсен номер в ръкава си, защото след това организира избори. Марли е притиснат - отстрани изглежда, все едно симпатизира на Манли и затова ще пее на концерта му. А точно това е моментът за музиканта да покаже, че идеите му за мир и разбирателство не са просто думи, запушени с долари.
Политическата борба в Ямайка е толкова заплетена, че по онова време често се решава с куршуми. Те не подминават дори икона като Марли и 
два дни преди концерта в дома му нахлуват въоръжени мъже, които откриват огън
Той, съпругата му Рита и мениджърът му Дон Тейлър са ранени от куршумите, но посланието е повече от ясно. Някой не иска концерт за мир. Нито пък мир.   
В Ямайка това е моментът, в който Боб Марли се превръща в светец. Всички очакват от него да откаже участието си на "Smile Jamaica" толкова скоро след покушението. По време на концерта също не е безопасно за него. Музикантът обаче излиза на сцената и пее. За мир. През 1979 г. по време на "One Love Peace Concert" авторитетът и харизмата на Марли са толкова силни, че той успява да качи враждуващите политически лидери Манли и Едуард Сиага на сцената, където те си стискат ръцете. Това не значи мир, но е крачка, която без влиянието на Боб Марли никога нямаше да се случи.
Въпреки всички тези успехи, името на Марли нямаше да е толкова известно, ако той не беше разширил обхвата на посланията си. С годините ямаецът разбира, че
дискриминацията, агресията и бедността не са проблем само в неговата страна
В търсене на корени той обръща поглед към Африка и забелязва, че там хората страдат и се борят срещу същите врагове, а това от самосебе си влива още повече живот и теми, които избуяват в албума "Survival" (1979). Творчеството на Боб Марли става все по-общозначимо и обърнато към проблемите на съвремието. Той подкрепя борбата срещу апартейда в Южноафриканската република, а през 1980 г. прави два концерта в новоосвободилото се Зимбабве.
На следващата година музикантът умира от рак на 36-годишна възраст в болница в Маями, САЩ. Което по магически начин не го убива, както не са го убили и куршумите.
Именно това притеснява потисниците и лъжците в хора като Марли - веднъж заговорили, те вече не могат да бъдат спрени. Не защото това, което казват е така, а защото това, което казват е така, според всички останали. Просто трябва някой да започне песента, другите ще я продължат и без него. 

Преди да започнеш да ме сочиш с пръст, се увери, че ръцете ти са чисти

Наследството на Боб Марли продължава да вдъхновява. Предлагаме ви някой от най-популярните негови цитати.
* Най-големият страхливец е мъжът, който събужда любовта на една жена без да има намерение да я обича!
* Твърдо вярвам, че само веднъж в този живот може да намериш някого, който да преобърне света ти напълно! 
* Футболът е музика, футболът е свобода. 
* Може да не си първият мъж в живота й, нито последният, нито единственият. Тя е обичала и преди, може би ще обича отново... Но ако тя те обича сега, какво друго има значение? 
* Тя не е перфектна, ти също не си... и е възможно двамата никога да не сте перфектна двойка. Но ако тя може да те разсмее, да те накара да премисляш и признава, че е човешко да се греши, дръж я и й дай всичко, което можеш! Тя може да не мисли за теб всяка секунда от деня, но ти е дала част от себе си, която знае, че може да разбиеш - сърцето си. Така че не я наранявай, не я променяй, не я анализирай и не очаквай от нея повече, отколкото може да ти даде. Усмихвай се, когато те прави щастлив, когато те ядосва - кажи й, а когато я няма... ще ти липсва.
* Отваряш сърцето си, знаейки, че то може да бъде разбито един ден и докато го правиш, разбираш какво е любов и радост, за каквито никога не си мечтал. 
* Истината е, че всеки един човек ще те нарани. Просто трябва да намериш тези хора, заради които си струва да страдаш.
* Кой си ти, че да ме съдиш? Знам, че не съм перфектен и не живея, за да бъда такъв, но преди да започнеш да ме сочиш с пръст, се увери, че ръцете ти са чисти. 
* Неща, които никога преди не са те интересували, започват да те палят само защото знаеш, че са важни за този човек, който е толкова, толкова специален за теб. 
* Обичай силно, защото когато има любов, трябва да се държи. Защото перфектни момчета не съществуват, но винаги има един човек, който е перфектен за вас. 
* Животът е един голям път с много знаци. Така че, когато преминавате през коловозите, не усложнявайте ума си. Бягайте от омразата и ревността. 
* Събуди се и живей!