Фолклорният ансамбъл "Русчуклийче" получи специална покана да участва за втори път в едно от най-грандиозните събития, посветени на Деня на детето в Турция, който там се отбелязва на 23 април. Миналогодишното представяне на малките талантливи танцьори очевидно е било впечатляващо, след като организаторите тази година са държали русенчетата да им гостуват отново. 
Тази година фестивалът беше с участници от 47 държави, с 6 повече от миналата година, уточни ръководителката на формацията Нели Гарвалова. Сега на нашите малки артисти били поверени отговорни участия във вечерта на гала  концерта и 15-минутна програма в едно от училищата-домакини на фестивала. Регламентът е железен: всеки от съставите трябва да закове програмата си на 3 минути и 30 секунди и нито миг повече! - каза Гарвалова. За "Русчуклийче" това е въпрос на предварителна подготовка, за да вместят своите танци в рамките на изискванията. Затова пък пищните костюми, артистичното изпълнение и самата вихрена енергетика на Шопските фрагменти покорили публиката, която бурно аплодирала изявите на русенските момичета и момчета. Родителите в България гледали своите наследници на живо - концертите от фестивала се излъчват директно в интернет, обясни Гарвалова. 
И тя, и децата са останали възхитени както от безупречната организация на фестивала с хиляди участници и с всички предвидени детайли в програмата, така и семействата, в домовете на които били настанени всички малки танцьори. Освен че отрупаха децата с внимание и подаръци, всеки се опитваше да даде най-доброто за гостенчето си, а нашите т анцьори се сприятелиха с връстниците си от семействата, затова на раздяла отново имаше размяна на кординати за връзка, прегръдки и сълзи, обясни Нели Гарвалова. 
В момента "Русчуклийче" се подготвя за своя годишен концерт, който предстои на 30 май от 18 ч в Доходното здание. Той ще бъде с благотворителна кауза - в специална урна ще се събират дарения, с които съставът да си помогне за обновлението на костюмите и реквизита.