Лъчезарно чувство за хумор, широка и искряща усмивка, която не слиза от лицето на една експресивна и талантлива художничка, която обожава работата си. Това са първите впечатления при среща с 34-годишната Неда Малчева, чиито арт карикатури са хит в интернет, а хиляди майки се припознават в тях.
Рисунките са изключително забавни, а нейното творчество изцяло описва ежедневието на женската част от населението. Младата художничка, която живее и отглежда в Мартен двете си деца - 9-годишния Николай и 4-годишната Калина, е от малкото хора, за които хобито се превръща в професия и носи истинско удоволствие. Тя работи с няколко издателства и по редица частни проекти, като
между професионалните ангажименти и домакинската работа отделя време да рисува смешната страна на битовизмите
Карикатурите в интернет я отпускат, казва, че ги прави за половин час, обикновено докато работи. Качва ги във Фейсбук и продължава с работата, а междувременно произведенията събират погледите и се споделят светкавично.
За шест години Неда има около 100 карикатури, а най-многобройни са тези с акцент върху майчинството, като всички са публикувани във Фейсбук страницата https://bg-bg.facebook.com/nedaArtworks/. 
Хората понякога ме разбират грешно, тъй като аз не рисувам битието си
Да, илюстрирам някакъв свой модел, някакво мое по-абстрактно подобие, на децата ми също, но аз рисувам неща, в които жените и най-вече майките да се разпознават. Много от ситуациите, които са илюстрирани в страничката, са изживяни, но не е това акцентът. Искам хората като ги видят и да казват: "Оле, това и на мен ми се случва!", "Господи, не съм само аз!" И то точно така става. Разбира се, малко ги завъртам, добавям нещо от себе си, понякога леко преувеличавам нещата, иронизирам ги. 
Целта ми е да разигравам случки, в които всички майки да се припознаят
На моменти има и чиста подигравка. Особено покрай 15 септември направих една карикатура - как аз подливам вода на сина ми и в това време държа телефона, за да си направим селфи и му казвам: Хайде, маме, усмихни се, но вдигни букета да се вижда, че съм дала 10 лева за него. Направих илюстрацията във връзка с това, че ми идва до гуша с тази показност на майките да си снимат децата, дойде ли празник и повод целият свят бълва, обяснява Неда. 
Младата художничка се занимава с рисуване от дете, а страстта й към изкуството запалва баща й Валентин Малчев, който е корабен моделист и учител. Неда израства в семейство на педагози - майка й Йорданка преподава по математика, като родителите й в момента са пенсионери. И въпреки че в семейството няма художници, а единствено баща й е по-артистичен, тя започва да твори усилено от малка.
  От детската градина съм започнала да рисувам
Баща ми ме водеше по кръжоци и от дете в главата ми е закотвено, че аз рисувам. От него идва този талант, въпреки че в неговата работа всичко е много пипкаво, има много детайли, и се изисква много търпение, докато аз съм джаста-праста, трябва да нарисувам нещо набързо. Имам чувството, че съм закърмена с рисуването и цял живот са ми говорили, че аз трябва да продължавам да правя това, разказва младата и талантлива художничка. Баща й Валентин се опитва да запали и по-голямата сестра на Неда - Ина, по изкуството, но там нещата не се получават. 
Очаквано, след като рисуването я влече, а и баща й я подтиква да се развива в тази сфера, Неда решава да учи в Училището по изкуствата. Още в четвърти клас започва да посещава курсове по рисуване, за да се подготви за приемния изпит в осми клас. Спомня си, че изпитът е бил много труден, но успява да го вземе и да завърши средното си образование в паралелка с изобразително изкуство. 
Наскоро баща ми изрови всички мои стари рисунки от ученическите години. 
Много са странни, рисувала съм очи, екстравагантни, абстрактни неща
Не съм имала отличен успех, но бях стриктна ученичка. Нямах търпение да свършат часовете и много ме е яд, че не си пазя тетрадките. В тях си отбелязвах минутите, които минават и около тях започвах да завъртам някакви рисунки, спомня си Неда.  
След като завършва Училището по изкуствата обаче талантливата художничка не иска да продължи образованието си в университети с традиционното рисуване. По това време се появяват и по-модерните специалности като графичен дизайн, а самото изкуство започва да се дигитализира. Затова и Неда решава да следва промишлен дизайн в Русенския университет. 
Баща ми ме насочи да остана в Русе. Моите родители нямаха възможност да пратят мен и сестра ми да следваме в други градове и това беше единственият вариант.
Радвах се, че съм си в Русе, много беше хубаво
Сестра ми е с година и половина по-голяма от мен. Тя завърши Облеклото, кандидатства, но не я приеха и реши да ме изчака, за да сме заедно с една и съща специалност. В мен няма нищо инженерно, но с нея се допълвахме, разказва Неда.  
Докато е студентка около година работи в Комплекса за социални услуги за деца и семейства заедно с психолог като арт терапевт. През лятото на 2006, когато е трети курс, заминава на бригада в един от най-атрактивните и слънчеви щати на Америка - Калифорния.  
Работех в много луксозен хотел, но всичките ми приятелки бяха на един бар на плажа и правеха шейкове. Нямахме право да си сменяме позициите, но се освободи едно място, а аз вече не издържах и изиграх, че имам алергия от препаратите. Изиграх го доста добре и ме изместиха, а след това си намерихме втора работа в хипермаркет. Много ми хареса, но ми беше мечта да се върна. Аз съм националистка и много трудно приемам промени. 
Плаши ме мисълта, че няма да живея в България, че децата ми няма да говорят български
че майка ми няма да е наблизо. Видях, разходих се и се прибрах, споделя младата художничка. 
След като се дипломира, тя започва работа като уеб дизайнер, като пише кодове. В един момент започва да приема поръчки вкъщи на частно и така развива кариерата си. Спомня си, че от един от първите си проекти през 2008 печели доста пари, с които си купува таблет, на който започва да се учи да рисува на компютър.
Докато Неда работи като уеб дизайнер, приятел й предлага работа в неговата фирма, като я привлича с предложението да прави по-илюстративни сайтове, а не да се занимава с кодове. Впоследствие обаче заради кризата се принуждава да я съкрати. 
Тогава паднах духом, бях много отчаяна и си намерих работа в мебелна фирма като дизайнер. Оказа се, че служителите не са получавали заплати, но точно тогава разбрах, че съм бременна и излязох в болничен. Оттогава не съм се връщала на работа. Така с препоръки, от познати започнах да приемам поръчки на частно. По това време 
ме намериха и от една много популярна за времето си игра - Бг мафия
която се играеше онлайн и тогава беше хит сред тийнейджърите. Рисувах картинките за тази игра, като вече бях по майчинство и гледах сина си - Николай, разказва художничката. 
Детската тематика в илюстрациите й е на сърце. Опитвали са се да я карат да рисува нещо сериозно, но каквото и да нарисува то все става сладко и смешно. Илюстрирането на детски книжки пък доставя истинско удоволствие на Неда. Тя прави също илюстрации за мобилни приложения за игри, а всяка година задължително илюстрира и учебни помагала за деца до 4 клас.
След като вижда, че може да се справя, може да рисува и да изкарва пари, а лека-полека ангажиментите й се увеличават, Неда решава да използва Фейсбук като платформа, в която да се промотира. 
Направих страницата в мрежата преди около 6 години
с цел тя да ми е портфолио. Тогава беше модерно да се споделят картинки, а аз исках да рисувам сладки неща, които хората да видят и да споделят. 
Рисувах за времето, за неделите, понеделниците, петъците. Без да искам започнах да рисувам себе си, като една от първите илюстрации беше картинка, в която съм бременна. Преди 4 години, след като Калина се роди, наред с всички останали битови теми, реших, че е време да включа и децата, обяснява Неда. 
И така темата за майчинството става водеща в карикатурите, а ежедневието с децата се оказва най-голямата муза. Вдъхновението не напуска Неда, а Фейсбук страницата й 
вече има над 10 000 последователи
Интересът на хората е основно към карикатурите, в които тя изобразява комични случки от майчинството. В тях освен че всяка друга майка може да се припознае, започват да се разпознават също Николай и Калина. 
Калина ми дава много поводи, тя е доста по-палава от Ники. Него го вкарвам в теми за училището. Когато ме види, че рисувам, тича да погледне, за да е спокоен, разказва Неда. Тя единствено не рисува съпруга си Кирил, който обаче я подкрепя, а това й е напълно достатъчно.
Младата художничка, не държи децата й да тръгнат по нейните стъпки, но би се радвала. В Ники усеща артистичност, но не в рисуването, докато Калина драска и има много голям интерес. 
А като става дума за таткото Кирил, с гордост Неда посочва, че именно 
заради любовта загърба живота в големия град
и заживява в Мартен. 
Мартен е много приятно място за живеене. Тук децата растат на свобода, много ми е спокойно, споделя художничката. Тук тя и рисува карикатурите, но с усмивка отбелязва, че среща и някои дребни пречки в това да работи вкъщи.  
Миналата година ме наеха от онлайн обучителен център, за да създам курс за бързо онлайн дигитално рисуване с 40 видеоурока. Това беше една програма, която снимам как рисувам и говоря. Започвам да записвам, докато мъжът ми е скрил децата в кухнята, за да не крещят. Седнала съм и слагам слушалките, които бяха специално за случая и тъкмо започвам да говоря, и кучето започва да лае. Давам на пауза и си пускам урока, и там разбира се, се чува как лае. Съответно трябва да започна отначало. После пък започва да кукурига петела, който всяка сутрин ме буди в 4, разказва за дребните си кахъри Неда. 
Тя е категорична, че човек наистина трябва да намери това, което иска да прави, и да следва целта си, а нещата ще се получат рано или късно. 
Улисана в карикатурите Неда обаче успява да намери време и поне един път в годината да рисува на хартия. И това е за рождения ден на баща й, когато задължително му подарява картина живопис с масло. 
Баща ми не разбира професията, изкуството ми, няма и Фейсбук. Той сам си избира слънчогледи, рози, които ми показва на снимка и държи аз да ги нарисувам и да му подаря картина, споделя с усмивка талантливата художничка.
И вече оформя идеята за поредния си хит във Фейсбук.