Симона Халеп е първата финалистка в тазгодишното издание на тенис турнира за жени в Мадрид. Румънката надигра Белинда Бенчич от Швейцария в три сета – в отделните части 6-2, 6-7 (2), 6-0. Двубоят започна отлично за румънката, която проби още в първия сервис гейм на швейцарката, но Бенчич изравни при 2-2.

Последва нов брейк за поставената под номер 3 в надпреварата, която проби още веднъж подаването на съперничката и спечели откриващата част след 6-2. Вторият сет бе далеч по-равностоен, като двете си размениха по два пробива. Първо Бенчич загуби сервиса си, направи моментален рибрейк, а в последствие проби на свой ред в четвъртия гейм, но Халеп върна пробива в следващия.

Така се стигна до тайбрек, в който швейцарката бе по-съсредоточена и солидна, и вкара срещата в решителна трета част. В нея, обаче, Бенчич бе тотално изтощена и направи множество непредизвикани грешки, които позволиха на Халеп да не й даде гейм в третия сет. Успехът бе втори за румънката над Бенчич в тяхното съперничество, с което общият резултат бе изравнен. Тя се реваншира за загубата си от швейцарката по-рано през сезона в Дубай, когато отстъпи в три драматични сета.

Така двукратната шампионка в Мадрид е на своя четвърти финал в испанската столица, като ще се опита да завоюва трета титла след 2016 и 2017. На финала тя ще спори с победителката от другия полуфинал между Слоун Стивънс и миналогодишната финалистка в надпреварата Кики Бертенс, като двубоят между двете започва в 21:00 часа.