Световният номер 1 Новак Джокович се класира за четвъртфиналите на тенис турнира от сериите Мастърс 1000 в Мадрид след успех в два сета над Жереми Шарди – в отделните части 6-1, 7-6 (2). Двубоят започна по отличен начин за Джокера, който проби на два пъти подаването на французина и дръпна с 5-0, като Шарди все пак записа гейм на честта преди да загуби откриващата част с 6-1.

Във втория сет той бе далеч по-равностоен на своя именит съперник, като дори имаше сетбол при 5-4 и 40:30 при сервис на сърбина, но Джокович изравни резултата и вкара втория сет в тайбрек. Там двукратният шампион в надпреварата бе безкомпромисен и след 7-2 точки се класира за четвъртфиналната фаза в испанската столица. Това бе 13-ият успех на световния номер 1 срещу Шарди от също толкова срещи с французина. В спор за място на полуфиналите той ще се изправи срещу Марин Чилич. Хърватинът обърна сънародника на Джокович, Ласло Джере, след 4-6, 6-3, 6-2.

За 1/4-финалите се класира и миналогодишният финалист в турнира Доминик Тийм.Шампионът от Барселона надви победителят в Монте Карло в два сета – в отделните части 6-4, 7-5. Австриецът се нуждаеше от само един пробив в първия сет, за да поведе в резултата, като брейкът дойде в третия гейм. Във втората част картината бе идентична с тази разлика, че решителният пробив бе направен в 11-ия гейм. Така Тийм ще се бори за нов полуфинал в Мадрид, а съперник на 1/4-финала ще бъде един измежду трикратния шампион в надпреварата Роджър Федерер и Гаел Монфис, които играят малко по-късно.