Аз съм равноотдалечен от всички партии и не мисля, че давам някакъв повод изобщо да се мисли в тази насока. По-скоро аз не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет. Както виждате обвиненията към мен са абсолютно несъстоятелни. Това заяви президентът Румен Радев след церемонията за Деня на Европа.

Цитираният Иво Христов първо напусна президентството и тогава започна да води предизборна кампания, така че нека се поучат и другите. Президентството не е феодална институция, всеки е свободен да взема решение. Направете си една справка колко съветници и секретари на предишни президенти още по време на мандатите на тези президенти какви постове после са заемали. Така че това е нещо нормално. И г-жа Йончева напусна президентството в желанието си да се кандидатира за народен представител. Моите условия са ясни – напуска се президентството и всеки е способен да се кандидатира за каквото си поиска. Така че тези упреци са абсолютно несъстоятелни, коментира президентът.

Европейският съюз е най-голямото постижение на Европа, а най-голямото постижение на Европейския съюз е опазването на мира в Европа вече повече от седем десетилетия, добави президентът след церемонията по полагане на венци пред паметника на Незнайния воин по случай 74 години от края на Втората световна война. „Днес е празник и отбелязваме Деня на победата и Деня на Европа. За да се реализира голямата идея за обединена Европа, това нямаше как да стане без победата над хитлерофашизма“, посочи държавният глава. Румен Радев добави, че сме длъжни да уважаваме и почитаме паметта на милионите жертви в борбата с нацизма и да не забравяме и приноса на България. „Хиляди българи загинаха във Втората световна война и днес трябва да почетем тяхната памет и да отдадем признателност и на живите български ветерани, които и сега продължават да са пример за родолюбие и отдаденост към отечеството“, заяви президентът Радев.