Германският производител на кожени тапицерии "Бадер" откри вчера Център за обучение на персонала, който ще подготвя кадри за бъдещата фабрика на компанията. С това бе поставено началото на дългосрочна инвестиция за производство на интериорно обзавеждане за автомобили, с перспектива за разкриване на 500 нови работни места в Русе. В официалната церемония участваха управителят на "Бадер България Мениджмънт" ЕООД Сава Чорбаджиев, Флориан Йозер, член на Съвета на директорите на компанията-майка "Бадер" Александър Гертнер - мениджър на проекта в България, кметът на Русе Пламен Стоилов, областният управител Галин Григоров, както и други представители на институции, фирми и партньори.
Както "Утро" писа, центърът се намира в някогашната база на "Аристон С", която сега е взета под наем. За фабриката се преговаря за помещение в Индустриален парк - Русе, като предстои договорът да бъде финализиран в близките седмици, уточни Сава Чорбаджиев. 
Планираната за тази година инвестиция е от порядъка на 6 млн. лева. Очаква се до края на месеца в Центъра на две смени да се обучават 100 шивачки, а през октомври фабриката да заработи с 250 души. За догодина се предвижда допълнителна инвестиция от 4 млн. лева и удвояване на броя работници до 500.
В Русе кожа няма да се произвежда и обработва, така че производството ще бъде екологично чисто, категоричен бе Чорбаджиев. Кожите ще идват разкроени от Полша, отпъдъците от производството ще се връщат обратно там за рециклиране.
В Центъра за обучение на персонала на тънкостите в шиенето на кожа вече се обучават първите десет кандидатки за работа в "Бадер". Под ръководството на производствения мениджър един тегел вчера удари и кметът Пламен Стоилов.  
"Бадер" е немска компания със 150-годишна история, една от най-старите и авторитетни производители на автомобилен интериор в света. Фирмата осъществява дейността си на пет континента, като България е 15-ата държава, в която има свой завод.